Почетна / АРХИВА / Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу

Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу

Print Friendly, PDF & Email

У петак, 10. маја 2024. године, у манастиру Светог преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку одржан је редовни пролећни Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу. Сабором је председавао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Сабору су присуствовали сви архијереји епархије и скоро сви настојатељи и настојатељице манастира епархије. Уводну реч је дао Епископ Ксенофонт. У свом обраћању Владика Ксенофонт је призвао благослов Божји на рад Сабора а потом је говорио о значају саборности и јединства у епархији.

У радном делу Сабора, архимандрит Герасим (Коростељев), настојатељ катакомбе Преподобног Максима Исповедника у Дњепру (Украјина), одржао је предавање на тему „Проблем руског православља из угла парохијског свештеника“. Уследио је конструктивни разговор о предавању.

На Сабору је било речи о недоумицама у погледу припреме верника за причешће, литургијским недоумицама, извештајима везаним за живот и рад у манастирима као и о финансијским извештајима манастира.

Након радног дела уследила  је трпеза љубави а потом и заједничко фотографисање.

 

Инфо служба