Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице – Леушићи

Сабор Пресвете Богородице – Леушићи

Print Friendly, PDF & Email

На други дан Божића, када света Црква слави Посредницу најчудеснијег оваплоћења и очовечења Бога Логоса, а тиме и спасења рода људскога, на Сабор Пресвете Богородице, на обронцима планине Рајац на новооснованом духовном огњишту, у манастиру светог Преображења, радост овог празника и уопште божићна радост је удвостручена.

Овогодишњи празник рођења Спаситеља Христа биће запамћен и по рођењу, тј. изградњи нове цркве у поменутом манастиру. Нова црква – брвнара подигнута са благословом епископа Артемија, трудом настојатељице манастира, монахиње Варваре и њених сестара, трудом братије из редова монаштва наше Епархије, као и добротом ктитора и приложника, подигнута је у част празника светог Преображења.

На дан Сабора Пресвете Богородице у прву недељу по Божићу, а у тридесету Недељу по Педесетници, извршено је мало освећење новоизграђене цркве, по јерејском чину освећења цркава.

Чину освећења, а касније и светој Литургији, присуствовао је Његово Пресвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г.г. Артемије, док је на служби чиноначалствовао високопреподобни архимандрит Николај, уз саслуживање петнаестак свештенослужитеља наше Епархије.

Након освећења цркве и свете Литругије епископ Артемије се присутнима обратио кратком, али срдачном беседом, изразивши благодарност Богу и радост због новоподигнуте цркве и њеног освећења, као и похвале трудбеницима на том светом делу и свима који су у томе на било који начин помогли.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе.