Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице прослављен у Барајеву

Сабор Пресвете Богородице прослављен у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Други дан Божића Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато, што се тога дана сабирају сви верни, да прославе њу, Матер Богорoдицу, и што се торжествено, саборно, служи у част Њену. У Охриду је од старине био обичај, да се уочи другог дана Божића вечерња служи само у Светој Богородици званој Челница. Све свештенство са народом ту је саборно прослављало Пречисту Богоматер“.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву уз саслуживање протосинђела Варнаве, протосинђела Наума, протисинђела Иринеја, јеромонаха Игњатија, свештеника Жељка и јерођакона Дамјана и Паладија. Светој Архијерејској Литургији је присуствовао велики број верника.

У својој беседи Епископ Артемије је истакао: „Човек је грех пронашао и увео га у овај свет а са грехом увео је највећег непријатеља рода људскога – увео је смрт. И увео је ђавола који од тада полаже право над родом људским. Јер нема греха без дејства ђавола иза њега. И кроз грех ђаво је господарио људима, нудио им разне лажне богове. И данас Европа и цео свет препуни лажних богова. А само је један прави истинити Бог, то је онај који је створио небо и земљу, који је постао човек и спасао човека од греха смрти и ђавола. Зато Света Црква тако радосно и свечано прославља долазак Бога у телу, прославља рођење Господа Христа, прославља Божић. Али исто тако Света Црква данас дан после Божића прославља и Његову Пречисту Матер, Свету Богородицу којој је овај дан посвећен. Јер она је та која се удостојила пред Богом те милости да буде посредница између Бога и људи, да она у својој утроби одгаји богочовека и да га роди на овај свет. Зато Света Црква и Свету Богородицу слави и велича дивним песмама и химнама. Назвала је часнијом од Херувима и славнијом неупоредиво од Серфима и од свих осталих Анђела и Арханђела и небеских сила.

Трпезу љубави је припремио настојатељ ове обитељи протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.