Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Други дан Божића Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато, што се тога дана сабирају сви верни, да прославе њу, Матер Богорoдицу, и што се торжествено, саборно, служи у част Њену.

Други дан Божића на празник Сабор Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије у Егзилу.

У својој празничној беседи Владика је нагласио:

Она је касније када је Господ Христос изашао на јавну проповед, на једном догађају на свадби у Кани Галилејској, проговорила четири речи и то је записано. Када нестаде вина домаћину, слуге се узнемирише шта да раде и она им рече: „Све што вам рече учините.“ Мислећи на Господа Христа који је седео у челу те софре. И онда Господ је учинио то предивно чудо, претворио воду у вино, домаћину опрао образ и показао уствари своју Божанску силу. Али оне речи: „Све што вам рече учините“, које је Богородица рекла, четири речи, четири Јеванђеља која описују Господа Христа и Његов живот. Ове четири речи називају „Јеванђеље Свете Богородице“. И оне се односе не само на оне слуге и послугу на тој свадби у Кани Галилејској, него су упућене и свима нама браћо и сестре. Света Богородица и нама говори за сина свога, а нас опомиње: „Све што вам рече учините“.

Након Свете Литургије, празничну трпезу љубави је припремила настојатељица мати Сара, са својим сестрама у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.