Почетна / АРХИВА / Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Кондак глас 6.

Иже прежде денницы от Отца без матере родивыйся, на земли без
отца воплотися днесь из Тебе. Темже звезда благовествует волхвом,
Ангели же с пастырьми поют несказанное Рождество Твое, Благодатная.

Другог дана празника Рождества Господа и Спаса нашег Исуса Христа, Православна Црква порославља Сабор Пресвете Богородице. Њеним Сабором се назива овај празник зато што се данас сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богорoдицу, и што се торжествено, саборно, служи у Њену част.

Већ традиционално на празник Сабора Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка, уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), јеромонаха Софронија (Ердељана) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 100 верника.

Пре почетка литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеници Софији Ковачевић.

После свете литургије Владика Николај је освештао жито и пререзао колач сестри манастира Лозница, монахињи Јулити.

Архипастирску беседу је одржао владика Николај који је у надахнутој беседи између осталог рекао:

„……слави се Она и на Небу и на Земљи, славе је и анђели и људи, славимо је и ми јер је Бог прославио и узвисио изнад свих створења, изнад свих људи, анђела и арханђела, узвишена је Пресвета Дјева Марија……..“

Поводом овог великог празника, а у славу Владичице наше Богородице сестринство манастира је припремило трпезу љубави за све присутне.

 

Инфо служба (монахиња Тавита)