Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Други дан Божића Света Црква одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богородицу и што се свечано, саборно, служи у част Њену. Пресвета Богородица Марија је, рађањем Господа Исуса Христа од Ње, највише послужила нашем спасењу и спасењу целога света и све твари.Зато и приличи, и доликује, и достојно је изузетно празновати Њу увек, а поготову одмах сутрадан по Рођењу Христову, као Мајку Богородитељку Христа Бога и Спаса нашег.

На празник Сабора Пресвете Богородице Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Ксенофонт, служио је Свету Архијерејску Литургију у  светониколајевском манастиру у Лозници код Чачка, уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г Николаја, јеромонаха Софронија, јерођакона Георгија и ђакона Зорана.

После Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принело сетстринство манастира.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је говорио о Пресветој Богородици:

„Прославимо, дакле браћо и сестре, Пресвету Богородицу која донјесе нам на свјет Христа Богочовјека оним дивним архангелским рјечима да ће Дух Свети доћи на Њу и сила Вишњега осјениће је. Тако заче и тако роди без порођајних мука и без болова у оној хладној и убогој пећиници Витлејемској, показа нам се Христос, показа нам се Хљеб небесни у томе дому хљеба Витлејему граду што и значи његово име. Прославимо, дакле, Њу која је заштитница рода људскога, и ево заиста овај манастир и сестре овога манастира посебно поштовање имају пред својом Пресветом Богородицом, јер и саме сестре труде се у животу своме и примјером својим да се угледају на Пресвјету Богородицу па да послуже и оне Господу својим животом и својом чистотом и својим монашким животом. Па, тако кажем, посебно је поштују, између осталог, ево за сваки Богородичан празник мати Сара са својим сестрама приноси и ове приносе колач и жито Пресветој Богородици да би била заштитница сестринства њиховог, да би била заштитница рода нашега српскога, да би била заштитница рода хришћанскога у све вјекове и кроза сву вјечност.“

Уследила је трпеза љубави коју су сестре манастира  припремиле за све присутне.

Инфо служба