Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Други дан Божића Света Црква одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богородицу и што се свечано, саборно, служи у част Њену. Пресвета Богородица Марија је, рађањем Господа Исуса Христа од Ње, највише послужила нашем спасењу и спасењу целога света и све твари.Зато и приличи, и доликује, и достојно је изузетно празновати Њу увек, а поготову одмах сутрадан по Рођењу Христову, као Мајку Богородитељку Христа Бога и Спаса нашег.

На празник Сабора Пресвете Богородице Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Ксенофонт, служио је Свету Архијерејску Литургију у  светониколајевском манастиру у Лозници код Чачка, уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, јеромонаха Софронија, јерођакона Георгија и ђакона Зорана.

После Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принело сестринство манастира.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је говорио о Пресветој Богородици:

„Да би се Бог објавио кроз ово тјело људско, као што и каже апостол Павле данас у посланици Галатима, да га предизабра и да га предодреди Бог од утробе матере његове који је био гонитељ хришћана, иако је ревновао за законе јеврејске и прогонио хришћане и прогонио самога Христа у хришћанима, обрати се и би призван и он и каже нам данас у посланици Галатима да Бог објави Сина Својега кроз њега, кроз њега, кроз његово апостолство, кроз његов живот, кроз његову смрт. А како кроз апостола Павла, тако се Бог објављује и кроз свакога од нас, кроз читав род људски, јер је  и сам поста човек, а посебно се објављује кроз нас хришћане. А посебно кроз нас хришћане објављује се кроз оне који Богу угађају животом својим , трудом свјоим, дјелима својим, молитвама својим и који се показују слични Богу, који испуњавају заповјест Христову: „будите савршени као што је савршен Отац ваш небески.“
И кажем, управо овај други дан по Његовом рођењу, када празнујемо Његово рођење, доликовало да прославимо и Ону која је славнија од Херувима и Серафима, највећу и најдивнију што је род људски могао дати, као што и пјевамо у пјесмама црквеним, шта да ти принесемо Христе? Сва словесна и бесловесна твар слави и прославља Рођенога од Дјеве и свако понешто приноси, па се тамо каже у једној пјесми коју пјевамо на Вечењу Божића да свако од словесне и бесловесне твари нешто приноси. Ангели приносе пјесму, пустиња приноси вертеп, пећина приноси јасле, свако понешто приноси, а ми приносимо Матер Дјеву, Матер Дјеву коју род људски принесе, да буде посредница, да буде заступница, да нам буде молитвеница за сав род људски, а посебно за род хришћански који се управо овим дивним празником Рођења Христовога надахњује да сарађује и спасава.“

Уследила је трпеза љубави коју су сестре манастира  припремиле за све присутне.

Инфо служба