Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Други дан Божића Света Црква одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богородицу и што се свечано, саборно, служи у част Њену. Пресвета Богородица Марија је, рађањем Господа Исуса Христа од Ње, највише послужила нашем спасењу и спасењу целога света и све твари.Зато и приличи, и доликује, и достојно је изузетно празновати Њу увек, а поготову одмах сутрадан по Рођењу Христову, као Мајку Богородитељку Христа Бога и Спаса нашег.

На празник Сабора Пресвете Богородице Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Ксенофонт, служио је Свету Архијерејску Литургију у  светониколајевском манастиру у Лозници код Чачка, уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г Николаја, јеромонаха Софронија, јерођакона Георгија и ђакона Зорана.

После Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принело сетстринство манастира.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је говорио о Пресветој Богородици:

„Благодаримо Господу на овоме дивноме дару и на овоме дивном празнику. Благодаримо и Мајци Његовој коју је род људски принио Господу, као што и говоримо у оним пјесмама: „Шта ћемо Ти принијети Христе?“ Па је свако нешто принио, а ми Христу принијели Твоје од Твојих, односно семе дали од рода људскога, дали Пресвету Богородицу коју данас прослављамо, преко Ње нам дође Емануил, преко Ње нам дође Исус, што значи Спаситељ, преко Ње нам дође спасење. Прослављамо и ове дивне угоднике Божије Светога Давида пророка, Светога Јакова апостола, брата Господњега и Светога Јосифа, обручника Пресвете Богородице. Њиховим заступништвом и њиховим молитвама и ми да се удостојимо назвати се синовима Божијим јер због тога дође Христос у тијелу, да нас спасе, да нас учини боговима. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави коју су сестре манастира  припремиле за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.