Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

„Други дан Божића Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато, што се тога дана сабирају сви верни, да прославе њу, Матер Богорoдицу, и што се торжествено, саборно, служи у част Њену.

У Охриду је од старине био обичај, да се уочи другог дана Божића вечерња служи само у Светој Богородици званој Челница. Све свештенство са народом ту је саборно прослављало Пречисту Богоматер.“

Други дан Божића на Сабор Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

У својој празничној беседи Владика је рекао:

„Христос се роди! Ваистину се Христос роди на земљи као човек. Син Божији постао је Син човечији, да би човека, да би род људски учинио синовима Божијима. То је циљ доласка Господа на земљу браћо и сестре. То је смисао празника Божића, када се Господ родио у Витлејемској пећини од Свете Дјеве Богородице којој је други дан Божића посвећен и зове се Сабор Свете Богородице.”

Након Свете Литургије, сви присутни су се и телесно укрепили на трпези љубави, коју је спремила мати Сара настојатељица манастира, са својим у Христу сестрама.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.