Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Српских светитеља у Лозници

Сабор Српских светитеља у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

„Стражите, јер не знате у који ће час доћи Господ ваш (Мт. 24, 42). Када би се ово схватило, грешника уопште не би било. Међутим, не схвата се, премда свако зна да се ради о несумњивој истини. Ни подвижници, чак ни они најстрожи, нису били у стању да се стално ceћajy те истине. Стога су се довијали на разне начине да поткрепљују то сећање, како се никад не би губило: један је држао сандук у келији, други је од својих саподвижника тражио да га питањима пoдceћajy на сандук и гроб, трећи је пред собом држао слике Суда и смрти, и слично.

Смрт се не дотиче душе и она не може да је схвати. Ипак, ње не може да се не тиче оно што долази одмах за смрћу. Она не може бити безбрижна у вези са тим, будући да се ради о њеном уделу за векове векова. Међутим, због чега се она тога не сећа? Зато сама себе обмањује, мислећи да то неће тако брзо доћи, те да ће, можда, на cpeћy, добро проћи.

О јадна душо! Тај начин мишљења одмах несумњиво показује да је душа немарна и да попушта себи. Како онда може мислити да ћe за њу Суд имати добар исход? Не, треба увек бити у стању у каквом се налази ученик коме предстоји испит: било шта да ради, њему испит не излази из главе. То сећање му не дозвољава да иједну минуту проведе узалудно, те он све време посвећује на припремање испита. Када бисмо се и ми тако oceћaли.“ Свети Теофан Затворник.

У једанаесту недељу по Духовдану и на празник Сабор Срба светитеља, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

На овај дан пре три године основано је удружење „Срби на окуп“, па је домаћин овогодишње славе „Срба на окуп“ господин Драгослав Љубичановић, припремио славски колач и жито.

Залог славског колача за наредну годину, преузели су Снежана Антонијевић и Ивана Арсић. У својој беседи Владика је нагласио:

„Данас ко слави Сабор Срба светитеља овде? Зашто смо данас имали сечење славскога колача? Многи знају можда, многи не знају, од пре три године основано је једно удружење које се зове „Срби на окуп!“ Дакле, једно удружење које има за циљ да обједини цео српски народ у ономе што је добро. Пре свега у чувању свете вере православне, у чувању наших светиња, наше народне традиције и обичaја а онда и о чувању биолошком нашега народа и наше државе Србије. Јер појединац не може много да учини а сви заједно можемо много да учинимо. Ето то удружење данас слави Сабор Срба светитеља као своје заштитнике, као своје вође, као своје примере на које се треба да угледамо и зато честитамо славу данашњем домаћину брату Драгославу, предсeднику удружења „Срби на окуп“ Драгану Велићу и свим члановима …“

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.