Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Светог Јована Крститеља свечано прослављен у Љуљацима

Сабор Светог Јована Крститеља свечано прослављен у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Поводом празника Сабора Светог Јована Крститеља, 20. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, у истоименом манастиру у Љуљацима Свету Архијерејску Литургију уз саслужење јеромонаха Теоктиста (Вуловића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око педесет.Најмлађи од њих су се на Литургији сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Архипастирском поучном беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт:

„Свети Јован Крститељ свједочи Господа Христа заједно са свима нама. Он свједочи да и ми треба срца своја да очистимо и свети будемо да бисмо и ми могли Господа Христа у срца своја да примимо, јер Господ као тихи гост и тихи глас неће да навали у срца наша него куца и гледа ко ће да му отвори, а када Му отвори гледа има ли гдје да се смести, јесу ли та срца очишћена, јесу ли та срца припремљена, нису ли пуна смећа, нису ли пуна страсти, нису ли пуна отпада овоземаљскога, коме служимо, служимо ли Њему, служимо ли себи, служимо ли страстима својим, грјесима својим, проводимо ли живот као хришћани Господу служећи или служећи идолима које смо поставили у срце своје, идолима среброљубља, властољубља и сластољубља и осталим идолима које ђаво у срца наша ставља а ми им тако здушно служимо.

Потрудимо се , браћо и сестре, да Господ када покуца на срца наша има гдје да се смјести, има гдје да дође са Оцем и Духом Светим да би Му ту било угодно, да би Му ту било пријатно, да не нађе срца наша препуна брига и трња и смећа овоземаљскога да нема гдје главе склонити као што је говорио за Себе и за овоземаљскога живота Свога да и птице имају гнјезда своја и лисице имају јаме а Син човјечији нема гдје главе склонити.
Нека да Бог да Син човјечији има гдје главу склонити у срцима нашим очишћеним и припремљеним стазама оним поравнатим и припремљеним да би се глас Претечин и глас Христов: „Покајте се јер се приближило Царство Божије“, могло чути из срца наших и са уста наших. Амин. Боже дај.“

Празнично весеље настављено је трпезом љубави коју је припремило манастирско братство. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.