Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице у манастиру Св. Николаја у Лозници код Чачка

Сабор Пресвете Богородице у манастиру Св. Николаја у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Пресвета Богородица је мајка Бога, и отуда мајка свега божанског, свега светог, свега небеског. Она нам је родила Бога као човека, као Богочовека, зато је Она часнија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима. Зато је Она је најсветије биће после Бога. Она је небеска лествица којом на земљу сиђе Бог а са Њим: Вечна Истина, Вечна Правда, Вечна Љубав, Вечно Добро, Вечни Живот.

Свети Григорија Палама благовести: „Нико не долази к Богу сем преко Пресвете Богородице и од Ње рођеног Посредника, и ни један од дарова Божјих не даје се ни анђелима ни људима сем преко Ње… Дјева Мати је неупоредиво већа од свих и од свега: заједничари Божији постају преко Ње – δι αύτης – заједничари; Њу после Бога славе они који Бога славе. Она је основа Пророка, глава Апостола, храброст Мученика, темељ Учитеља, слава земаљског, радост небеског, украс сваке твари. Она је почетак и извор и корен неисказаних добара. Она је врхунац и савршенство свега светога – παντός αγίοу κορуφή και τελείwοις. Преко Богомајке ,,светитељи примају сву њихову светост“.

Свети Јован Златоусти, величајући Пресвету Богородицу, говори: Међу људима се не може наћи нико такав као што је Богородица Марија. Она је Мати спасења, јер је родила Спаситеља.

Због свега горе реченог Света Црква, на други дан Божића, 26. децембра/8. јануара, одаје славу и хвалу Пресветој Богородици прослављајући њен Сабор. Тога дана се у храмовима сабирају сви верни, да прославе њу, Пресвету Богомајку, и тада се торжествено, саборно, служи у њену част, због чега и празник добија своје име „Сабор Пресвете Богородице“.

Овај празник је најстарији Богородичин празник. У првим вековима био је јединствен празник у њену част. Из њега су, у каснијем периоду, изникли сви други Богородичини празници.

На овај предивни Богородичин празник, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у  светониколајевском манастиру у Лозници код Чачка, уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г. Николаја и 5 свештенослужитеља епархије.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је говорио о празнику Сабора Пресвете Богородице и чудесном промислу Божијем, описаном у Јеванђељу, којим је Богомладенац Христос сачуван од мача Иродовог.

После Свете Литургије Владика Артемије је пререзао колач сестри Дани Петровић. Уследила је трпеза љубави све присутне.

На свој празник Пресвета Богородица је светониколајевском сестринству донела и свој благослов – у искушеничку ризу, са благословом Епископа Артемија, обучена је сестра манастира искушеница Биљана (Илић) из Београда. Молитвама Пресвете Богородице Господ да је ускоро удостоји и монашког ангелског чина. Амин. Боже дај.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.