Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Седамнаеста недеља по Духовдану – Барајево

Седамнаеста недеља по Духовдану – Барајево

Print Friendly, PDF & Email

У седамнаесту недељу по Духовдану и на празник светог апостола Јована Богослова његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г. Артемије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру светог оца нашег Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслуживање свештеника, свештеномонаха и јерођакона из редова клира наше Епархије. Упркос хладноћи и више него скромним катакомбним условима служења под шатором на светој Литургији је било пуно верника, као и иначе, са свих страна наше земље.

Владика Артемије је у својој беседи тумачећи недељно Еванђеље које је прочитано на светој Литургији истакао значај и величину корена свих врлина, тј. вере, указујући на пример жене Хананејке поменуте у прочитаном еванђелском зачалу.

Након свете Литургије, такође под шатором, настојатељ и братија монашке обитељи светог Јустина Ћелијског организовали су скромно послужење и укрепљење за све присутне вернике.

Основ и темељ свих врлина – вера, била је и овом приликом пројављена од стране присутних светосаваца, које није омела хладноћа и врло скроман катакомбни амбијент у коме је служена света Литургија, да до краја одстоје службу и у духовној радости отпразнују и ову свету недељу и светог Апостола чији је спомен празнован.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.