Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Силазак Светога Духа на Апостоле – Педесетница у Кули

Силазак Светога Духа на Апостоле – Педесетница у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Свршила се икономија нашег спасења! Дејства свих Лица Пресвете Тројице у овом делу су од сада ступила на снагу. Што је благоволео Бог Отац, што је у себи испунио Син Божији – сада је Дух Свети сишао да удели верујућима. Јер, спасење наше је по предзнању Бога Оца, освећењем Духа за послушање и кропљење крвљу Исуса Христа (1. Пт.1, 2). Тога ради се и крштавамо у име Оца и Сина и Светога Духа, обавезујући се да држимо све што нам је заповедио Господ (Мт. 28, 19–20).

Они који не исповедају Пресвету Тројицу, не могу имати удела у спасоносним дејствима Њених Лица, и стога – ни спасење не могу стећи. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројици једносуш(т)ној и нераздељној, која нам је предала исповедање о себи! Оче Сведржитељу, Слове и Душе, у трима Ипостасима пресуштаствено и пребожанствено сједињавајуће јестаство, у Тебе се крстисмо и Тебе благосиљамо у све векове. Свети Теофан Затворник

Уочи Педесетнице, на вечерењој служби у манастиру Свете Тројице у Кули, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, извршио је чин монашења искушеника Златка у малу схиму, наденувши му монашко име Никодим.

Сутрадан на сам празник Педесетнице, Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије и Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г Николај, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Новопострижени монах Никодим, причестио се Светим и животодарним Тајнама Христовим.

Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које је поред домаћина славе припремио и архимандрит Максим, настојатељ Катакомбе, са својом братијом у Христу.

Након празничне беседе, одржана је трпеза љубави за све присутне вернике.

Инфо служба