Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Силазак Светога Духа на Апостоле у Кули

Силазак Светога Духа на Апостоле у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Педесетница представља не само порекло и темељ Цркве него и њен узор, јер око Апостола, у заједници, беху присутни и први хришћански ученици. Дух Свети био је дарован првој апостолској заједници (Дела 4, 31), обдаривши је свим оним што је неопходно за хришћански организам: проповедање Јеванђеља, Тајне, харизме, ђаконија.

Историјска егзистенција, континуитет са Апостолима и свако свештено дејство Цркве зависи од призивања Светога Духа. Црква црпе свој унутрашњи живот из сталног актуализовања Педесетнице, призивањем Духа. Управо зато „ми можемо прослављати Педесетницу у свако време“, вели Свети Јован Златоусти (о Светој Педесетници, Р.О., 50, 454)”

На празник Педесетнице или Силазак Светога Духа на Апостоле, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули, у Катакомби која је посвећена Светој Тројици.

Епископ је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, који су поред домаћина славе припремили протосинђел Максим, настојатељ Катакомбе са својом братијом у Христу.

У својој празничној беседи, Владика Артемије је истакао:

Данас браћо и сестре велики преславни дан и велики празник силаска Светога Духа на апостоле, дан Педесетнице, дан Свете Тројице. Све су то догађаји који показују ради чега смо ми људи овде на земљи, и где је наша главна отаџбина и наш главни циљ. Данас славимо један крај и један почетак. Славимо крај извршења домостроја спасења од стране Господа Исуса Христа који је учинио за нас, све што је Бог требао и могао да учини ради нашега спасења и испунио своје обећање, да ће ученицима послати утешитеља са неба, да ће послати силу са висине.

Након празничне беседе приређена је трпеза љубави, за све присутне вернике.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.