Почетна / САОПШТЕЊА / 2015 / Скривени духовни бисери Епархије у егзилу (1)

Скривени духовни бисери Епархије у егзилу (1)

Print Friendly, PDF & Email

Скит Покрова Пресвете Богородице у Кривој реци (код Горњег Милановца)

Испуњавају се пророчке речи по којима ће
„Пустиња процветати као крин“.
(Ис. 35, 1).

Скит Покрова Пресвете Богородице је још један духовни бисер епархије у егзилу скривен од људи. Припада манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима. Старешина овог маленог скита је монах Елевтерије (Јеремић), родом из Београда, који је заједно са својим родитељима, верницима и људима добре воље, а са благословом Његовог Преосвештенства и нашег духовног оца Епископа Артемија, подигао ову светињу, такорећи ни из чега. Скит се налази веома близу Ибарске магистрале (на путу из Чачка за Београд, непосредно по силаску са планине Рудник).

Иако је манастир природно сакривен од спољашњег света (онако како и треба манастир да буде и како су наши свети владари и задужбинари најчешће и бирали погодна места за српске манастире кроз векове), а отац Елевтерије наклоњен повучености и молитвеном тиховању, надам се да ће овај духовни бисер открити искрени боготражитељи и да ће манастирски свети храм бити посећен, нарочито када заживе редовна богослужења чије је срце Света Литургија.

Отац Елевтерије је се у слободно време бави цртањем и сликањем (тренутно фрескопише свети храм). Пре десетак година је осмислио, приредио и објавио једну изузетну књигу под називом „Духовни интернет“. У њој је, на веома интересантан, специфичан и приступачан начин савременим људима, деци и омладини, кроз своје цртеже и текстове представио Свето Јеванђеље и истине наше свете Православне Вере (фотографија распетог монаха у прилогу је управо из ове књиге).

Многаја љета оцу Елевтерију и верном народу који му помаже да доврши започете радове на рађању и уобличавању наше нове катакомбне светиње, благословене и предивне!

Архимандрит Пантелејмон

{gall}galerije/kriva_reka{/gall}