Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Спасовдан у манастиру „Ново Вазнесење“

Спасовдан у манастиру „Ново Вазнесење“

Print Friendly, PDF & Email

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици светих апостола. Са њима је провео 40 дана овде на земљи поучавајући их како да шире Његову веру и хришћанско учење. Када прође тих 40 дана, повео их је све са собом на Маслинску Гору и рекао им је: „Тако је писано, тако је требало бити, да Христос пострада и да устане из мртвих трећи дан и да се проповеда покајање у име Његово и опроштење грехова по свим народима, почевши од Јерусалима, а ви сте сведоци свему томе. Јер је Јован крстио водом, а ви ћете крштавати Духом Светим, не дуго после ових дана. И гле, ја ћу послати обећање Оца Својега на Вас, а Ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у Силу са висине“.

Овим речима Он заврши разговор са њима, благосиља их и поче да се уздиже на небо, а њих остави да сачекају силазак Духа Светога. Апостоли су стајали и немо гледали за Њим, док није сасвим ишчезао. Утом им се обратише Анђели Божији са речима: „Што стојите и гледате? Како сте видели да Господ одлази на небо, тако ће Он опет доћи да суди живима и мртвима и онда царству Његовом неће бити краја. У знак сећања на овај догађај наша Црква слави Спасобдан, тј. Дан Спаса нашег, Господа Исуса Христа.“

На празник Вазнесења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије и Његово Преосвештенство Хороепископ лознички и старо-рашки Г.Г Николај, служили су Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ново Вазнесење код игуманије Јелене.

Велики број верника се окупио да прослави овај велики празник и храмовну славу манастира.

У својој беседи Владика Артемије се осврнуо на данашњи празник.

Након сечења колача и благосиљања кољива које је приредила мати Јелена са својим сестрама, приређена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.