Почетна / ЧЛАНЦИ / Писма читалаца / Срби из Америке о Саопштењу Синода

Срби из Америке о Саопштењу Синода

Print Friendly, PDF & Email

Драга браћо Срби православци и сестре Српкиње православке,

На званичној wеб страници СПЦ http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost наишао сам на текст под насловом „Саопштењe за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве Поводом боравка монаха Артемија, рашчињеног епископа, у неким српским срединама у Сједињеним Америчким Државама“. Згранут и погођен оним што сам прочитао осјетих неодољиву жељу да урадим детаљну анализу тог текста. С обзиром да нисам књижевник и добро упознат са правописом српског језика (упс, извињавам се, матерњег језика, како га данас у Србији на жалост званично зову), унапријед желим да вам се извинем на правописним грешкама које ћу несумњиво направити у овој анализи. Секције овог текста које ћу анализирати ставићу под наводне знаке, а онда ћу јасно означити моју анализу. Речи текста које ћу анализирати биће у плавој боји са циљем да се направи додатна разлика између анализе и оног што анализирам.

Како анализиро тако ми и Бог помого,

Ваш брат у Христу,
Душко Јанковић

Анализа:

„Саопштењa за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве“

3. Август 2011 – 15:54

Поводом боравка монаха Артемија,
рашчињеног епископа, у неким српским срединама у Сједињеним Америчким Државама

„Поводом вести да је на територији Сједињених Америчких Држава, у неким српским срединама, јавно наступио монах Артемије (Радосављевић), који се лажно представља као епископ, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве изјављује следеће“: Анализа: Да сам на вашем мјесту господо синодалци, био бих много више забринут поводом вијести да је у сјеверном дијелу Косова и Метохије наступа све већи и већи број страних, нама Србима не баш тако пријатељских трупа и шиптарских специјалаца, који се лажно представљају као миротворци и чувари реда и закона. Али, приоритети су нам очигледно различити.

„Наметљиво најављена посета монаха Артемија нема благослов Патријарха српског, нити иједног од надлежних епископа Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, нити икојег надлежног тела или лица у нашој Цркви“. Анализа: Посјета је све само не „Наметљива“ како ви кажете. Толико је ова посјета уствари Ненаметљива, да је за њу знало јако, јако мало људи. Сигурно да ова посјета нема благослов Патријарха српског. Нема, јер га ми који смо је организовали нисмо ни тражили! Његово високопреосвештенство Владика Артемије није имао благослов и одобрење да остане на Косову и Метохији са својим народом, а камоли да дође у посјету Србима у Америци.

„Дотични монах, некадашњи епископ рашко-призренски, лишен је епископског чина канонском пресудом Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, а његови преступи материјално-финансијске природе предмет су кривичног поступка пред надлежним судским органима Србије“. Анализа: Пресуда није била канонска! То ви и ја добро знамо. Што се тиче његових преступа материјално финансијске природе, питам се зашто више од годину дана од почетка срамног прогона Владике Артемија, ништа није доказано на суду? Зашто нисте доказали његову кривицу на Црквеном суду, као што је то Наш Владика од вас тражио? Поменули сте судске органе Србије! Да ли су то они органи који су рашчињеног свештеника Зорана Грујића, осудили на 3 године затвора, да би га касније Атанасије Јефтић извукао на слободу уз 15,000 евра кауције? Судске органе Србије!? Да ли су то исти они органи који су злочинца Илију Јуришића ослободили пресуде, или ви пак можда имате на уму неке друге судске органе? Вас, господо синодалци више забрињава један српски старац од 76 година, него злочинац Илија Јуришић који сада, захваљујући тим „судским органима Србије“, пред које ви изводите нашег старца, живи на слободи!

„Однедавно, овај несрећни, заблудели, прелашћени човек, вођа парасинагоге или незаконите, неблагословене и од Цркве непризнате заједнице, улаже напор да створи и прави раскол, са свим последицама раскола, нарочито у нашем трагичном времену, у којем многе силе зла са свих страна, споља и изнутра, кидишу на Српску Православну Цркву, на њен углед, канонски поредак, јединство и мисију“. Анализа: Ви, господо, очигледно већ дуже вријеме нисте видели или били у присуству Владике Артемија! А да јесте, знали би да је он веома срећан и смирен, за разлику од вас који сте, ако је судити по овом тексту, веома узнемирени, несрећни и разјарени. За раскол који помињете, можете само да кривите оне који се отворено, јавно и без трунке стида и срамоте клањају римском Папи и пале свијеће у синагогама, што канони изричито забрањују. Да силе зла постоје и кидишу на СПЦ и Србе у опште, ту се у потпуности слажем са вама. Те силе зла обично долазе из НАТО земаља, које су недавно у српској престоници одржале једну велику конференцију. Злочинац се враћа на мјесто злочина! Иринеј Гавриловић је највећег пронатовца у нашој земљи, министра војног, недавно наградио орденом Цара Константина. Стидите се синодалци на челу са Иринејом Гавриловићем за овај срамни акт, и за ово пљување по српским жртвама НАТО агресије!

„Транформацији парасинагоге у прави раскол треба да послужи и његов „поход на Српство у Америци. Његова данашња антиамеричка реторика – још лажљивија него његова некадашња проамеричка и натовска реторика – не укида чињеницу да он, као мало ко од Срба, уствари као бивши фаворит Олбрајтове, Холбрука и других српских „добротвора у САД, има трајну визу за улазак у САД“. Анализа: Прави раскол настављају они, који од својих новотарија не одступају. А што се тиче „његовог похода на Српство у Америци“, ви очигледно нисте добро упознати са детаљима Владикине посјете. Ми, православни Срби из САД и Канаде, позвали смо га и замолили да нам дође у посјету, и Господ је услишио наше молитве. Слава Богу на висини! Једини поход о којем се ових дана доста говори, јесте шиптарски поход на Јариње и Брњак, о којем ви господо синодлаци баш нешто много и не водите рачуна. Још једну неистину сте изњели у горњем параграфу, а то је да Владика има трајну визу за улазак у САД. Замолио бих вас да добро провјерите своје информације прије него што их обајвите на званичном сајту. Владика Артемије нема трајну визу за улазак у САД!

„Издајник је остао издајник – осим што је у међувремену од лажног ревнитеља и лажног родољуба еволуирао у правог разбијача црквеног јединства и српске слоге“. Анализа: За разлику од вас који без и мало страха Божијег свог брата називате издајником, Владика Артемије у свом тексту „Да се Разумемо“ поручује својим пријатељима следеће: „Зато сматрамо да се треба уздржавати од тешких речи и квалификација било кога из наших редова за „издају“, „кукавичлук“ и слично, јер то може само нанети штету праведној борби за одбрану Вере Православне у коју смо сви укључени“.

„С обзиром на то да овај рашчињени епископ, у својој прелашћености и заблуделости, збуњује неупућене и саблажњава лаковерне, сматрамо својом пастирском дужношћу да верном народу укажемо на елементарне чињенице. Сви наслови тема на које он већ говори или тек намерава да говори показују да се ради о непостојећим питањима и лажним проблемима. Прогласи његових трабаната говоре, наиме, о „прогону у нашој светој Цркви“, о „јереси појединих кључних владика“, о „екуменизму“, о „унијаћењу“, о „многим другим појавама где се отворено запоставља Светосавље“… Шта рећи на све те бесмислице? У Српској Православној Цркви нема никаквога прогона, а поготову га нема у случају монаха Артемија. Постоји само његова канонска и кривична одговорност, као и одговорност његових саучесника, за нечувену пљачку новца намењеног страдалном српском народу на Косову и Метохији. Тај новац не потиче само од државних институција у Београду нити само од осиромашеног српског народа у Србији, Републици Српској, Црној Гори и другде него, великим делом, и од многих, Богу и Роду верних Срба који живе широм света, а понајвише управо од Срба који живе на америчком континенту.“ Анализа: Ако прогона нема, зашто нисте дозволили Епископу Артемију да остане на Косову и Метохији!? Много се ви нешто одједном бринете о народу. Ко вас не зна, златом би вас златио!

„Позивамо, браћо и сестре, све вас који сте давали или слали Артемију своје трудом стечене доларе да се замислите над питањем: зашто никад нисте добили информацију и документацију о томе како је ваша помоћ конкретно употребљена? Замислите се и над луксузом који су себи зналачки обезбедили тај лажни подвижник и његови псеудомонаси!“ Анализа: Сад већ полако губим стрпљење а количина вашег безобразлука и дрскости почиње да надвладава моје смирење! Просто не могу да вјерујем колико се ви бринете за наше новце!? Ја сам луксуз видео у многим епископским дворовима које сам посетио, посебно у захумско-херцеговачкој Епархији и Требињу, али тај луксуз не видех у Љуљацима и Барајеву!

„Постоји, исто тако, његова доказана канонска кривица за рушење вековног црквеног поретка, за одбијање послушности највишим јерархијским телима Српске Православне Цркве, – Светом Архијерејском Синоду и Сабору, – као и за подстицање лаковерних на бунтовништво и непоштовање тих тела. Најпре су он и његови пропагандисти спаљене савести говорили да је нови српски Патријарх добар (како се односио према блаженоупокојеном патријарху Павлу верујемо да вам није непознато), а да су лоша Артемијева браћа по епископској служби и по истом духовном оцу, као и још неке „кључне владике“, па су стога апеловали на Синод; потом су тврдили да је Синод неправедан према њему и да ће меродаван бити искључиво суд Сабора, да би напослетку, кад ни Сабор није играо онако како Артемијева секташка дружина свира, прогласили да ни Сабор не зна шта ради. Артемијево наопако схватање Цркве дало би се сажети у реченицу: „Црква – то сам ја!“ Његове присталице иду и много даље, све до хуле на Духа Светога, када тврде: „Истина је само једна – владика Артемије“ (!)“. Анализа: Од бијеса не знате шта ћете па понављате већ речено! Овђе ћу се само осврнути на вашу последњу ставку: „Истина је само једна – владика Артемије“; За ову богохулну изреку ће одговарати онај ко ју је смислио, јер се добро зна да је Истина само једна и то је наш Господ Исус Христос. Владика Артемије је ову изјаву оштро осудио и од ње се оградио у једном од својих текстова и саопштења.

„Даље, у нашој помесној Цркви нема јереси. Причу о „јереси“ безочно лансирају клеветници артемијевци и тиме показују да се баве ђавољим послом (реч ђаво у преводу значи, између осталог, клеветник, опадач). Клеветати Цркву и њене законите архипастире, на челу са њеним Предстојатељем, значи – стављати себе изнад Цркве. Зар то нису чинили сви јеретици у историји хришћанства? Нека, дакле, псеудозилоти или лажни ревнитељи не траже јерес у Цркви Бога Живога, која је Стуб и Тврђава Истине, него у свом, иначе слободно изабраном „егзилу“, такође лажном, и у својим луксузним „катакомбама“!“ Анализа: Клањање римском Папи? Учење о смртности душе на Богословском факултету у Београду? Молитве са јеретицима у Асизију, Равени? Нема јереси!?? Луксузне катакомбе? – О чему ви причате?

„У нашој црквеној и народној средини нема ни било каквог „унијаћења“. Заједнички живот у мешовитим срединама и сарадња са инославним хришћанима по разним питањима од заједничког интереса нема никакве везе са „унијаћењем“. И ви, браћо и сестре, овде у Америци цео живот проводите у свакодневном контакту са неправославним хришћанима, – у кругу пријатељâ, на послу, па често и унутар властите породице, – а ипак се нико од вас није „поунијатио“. Оно што, нажалост, постоји и због чега је наша Црква много пута протестовала јесте нездрава атмосфера притиска на српски народ у Хрватској, који, негде више негде мање, живи под сталним претњама повампиреног усташтва, због чега поједини маловерни и малодушни Срби одлучују да превере, што из страха што из интереса. Али за тај феномен није крив нико у нашој Цркви: кривицу деле сами људи који напуштају прадедовску веру, заборављајући пример Матавуљевог Пилипенде, и они римокатолички свештеници у Хрватској који их „покрштавају“, газећи учење и упутства Другог ватиканског сабора, у који се иначе притворно заклињу“. Анализа: Шта су представници СПЦ Игњатије Мидић и Иринеј Буловић потписали у Равени 2007. године?

„Оптужбе за „екуменизам“ такође су резултат неразумевања мисије Цркве Христове од стране Артемија и артемијеваца. То неразумевање извире, с једне стране, из мутног извора опскурног фанатизма и секташког схватања природе Цркве, а са друге стране је политички и идеолошки мотивисано. Сад Артемије сваки сусрет и дијалог проглашава за „екуменизам“ и издајство Православља, а док је њему требало и одговарало, сусретао се и са инославнима и са иновернима више и чешће него сви остали српски епископи заједно“. Анализа: Овде треба да будете мало специфичнији. Није тачно да Артемије сваки сусрет и дијалог проглашава за Екуменизам и издајство Православља!

„Уосталом, Православна Црква је по својој природи саборна и свеобухватна, па зато има и васељенску, планетарну одговорност да проповеда Јеванђеље спасења свакоме створењу и да све народе просвећује науком Христовом. Речи икумена и икуменски или, по другом изговору, екумена и екуменски, изворно грчке, у преводу на српски управо и значе васељена и васељенски. Отуда се свеопшти сабори Цркве називају васељенским саборима, а највећи свети Оци – као што су свети Максим Исповедник, свети Григорије Палама и свети Марко Ефески, а у најновије време код нас свети Владика Николај и свети Јустин Ћелијски – називају се васељенским учитељима. Поред једностраних верзија екуменизма, римокатоличке и протестантске, постоји и аутентично православно схватање, које свети старац Јустин у својим Записима о екуменизму, објављеним 2010. као издање манастира Тврдоша, означава као богочовечански икуменизам. Није, дакле, ни издајство ни грех сведочити православну веру пред другим хришћанима и пред људима уопште, у оквиру институционализованог, званичног дијалога или пак спонтано и неформално; грех и издајство постоји само када недоследно и недостојно сведочимо о нади која је у нама или кад уопште не сведочимо јер одбацујемо сваки сусрет и дијалог, што и јесте срж суштински антисаборног, антијеванђелског, антивасељенског, антицрквеног става Артемијеве секте.“ Анализа: Често се кријете иза имена Светог Јустина Ћелијског. Желим да вас подсјетим да је Ава Јустин Екуменизам назвао „Свејерес“. Слажемо се са вама да није гријех свједочити православну вјеру пред нехришћанима и људима уопште. Али, ако је оно што су „православни“ радили у Асизију православно схватање екуменизма, онда сам ја један велики магарац. Наведите ми неке скорије екуменске сусрете на којима сте свједочили православље.

„Најзад, „запостављање Светосавља“ у нашој Цркви виде само заслепљени људи, заправо они који су духовно ослепели услед свог – у суштини безбожничког – схватања нације. То су они који су заборавили мудру реч светога Владике Николаја да за Цркву нема разлике између безбожникâ интернационалистâ и безбожникâ националистâ. Светосавље није идеолошка бајка од људи без црквене свести и савести за друге, исте такве људе него је то вера и живот по угледу на Светога Саву и по његовој мери. Светосавље није ништа друго до Православље српског стила и искуства, како нас учи свети ава Јустин Ћелијски. Посебно је трагикомично то што о Светосављу прича човек који је створио раскол у Српској Православној Цркви. Са групом од неколико десетина надмених раскалуђера и бивших калуђерица, бегунаца и побегуља из српских светиња на Косову и Метохији, који и нису бринули за народ него за свој лагодан живот, он руши оно што је Свети Сава зидао и разбија оно што је Свети Сава у јединство сазвао“. Анализа: Запостављање Светосавља у нашој Цркви виде сви они који имају тјелесне очи. У вријеме док стотине хиљада људи у Србији гладују, многи од владика СПЦ имају и те како велике и обимне стомаке. Ако је судити по ономе што се може видети споља, у Херцеговини глади уопште нема! Још једном морам да вас подсјетим да раскол стварају оне владике које се клањају римском папи и који на та поклоничка путовања воде и своје свештенике, а НЕ Артемије. Такође бих вас молио да ми већ једном коначно разјасните да ли је Артемије већ створио или ствара раскол! Сваки човјек који са мало пажње чита ваш текст, може видети да нисте доследни у вашим оптужбама.

„Поручујемо организаторима боравка њиховог госта, а за Цркву незваног госта, да својим поступањем не доприносе ни светосавском миру и слози у крилу наше мученичке Цркве ни јединству светога Православља. Напротив, неоснованом политизацијом случаја свргнутог владике и пропагирањем његових клеветничких теза они делују на несветосавски и неправославан начин, на велику штету и срамоту Српства, а на радост његових непријатеља. Све православне Патријаршије и аутокефалне Цркве званично су изјавиле да признају Артемијево рашчињење као канонски спроведено и ниједна од њих није у општењу са њим. Следствено, они који га признају и примају стављају себе изнад свих Православних Цркава на свету, те тако показују да су и сами заражени вирусом расколничког менталитета“. Анализа: Хвала вам на савјетима и препорукама.

„Монах Артемије, тобожњи бранилац Косова и Метохије од евроамеричке окупације, – коју је својевремено јавно поздрављао и хвалио као „ослобођење“, – долази у Америку по ко зна који пут. Он демонстрира преимућства корисника трајне визе и покушава да пресади своју парасинагогу на америчко тло, али то му није главни циљ. Главни циљ су му банкети на којима треба да се сакупљају добровољни прилози, али не за српске светиње и српску сиротињу на Косову и Метохији него за њега и његову расколничку дружину у непостојећем „егзилу“. Ко нема памети, нека га слободно финансира!“ Анализа: Морам поново да вас подсјетим да Владика Артемије није добио трајну визу. Банкете које спомињете организује српски православни народ! Што се прилога тиче, мени се чини да вас више боли што ти прилози неће у ваше дубоке и незасите џепове, него што се ви бринете за српске светиње и српску сиротињу на Косову и Метохији. Хвала вам што сте нас овом приликом назвали људима без памети!

„Његово некадашње „лобирање за Косово“ и иначе је било харчење вашег и сиротињског новца, а и сада га засигурно има веома много на својим приватним рачунима у банкама Србије, Грчке и Швајцарске. На тражење Светог Синода да извести о својим рачунима, службено је одговорио, у своје време, да је он грађанин као и други грађани и да Синод нема право да улази у његову „приватност“. Баш духован одговор, прави светосавски одговор, нема шта!“ Анализа: На глупа питања, дају се једноставни одговори.

„Високопреосвештеног митрополита Амфилохија и Преосвештеног владику Атанасија тужио је грађанском суду за клевету када су они обелоданили податке о пљачки црквеног и сиротињског новца, а то је био тек део података којима сада располаже тужилаштво у Београду.“ Анализа: Владика није тужио горепометуне особе зато што су они обелоданили било какве податке, већ за увреде које су износили у медијима. Не изврћите истину!

„Још једампут позивамо све његове потенцијалне дародавце да се запитају где је завршио новац који му је раније даван за потребе Цркве и народа на Косову и Метохији и где, сходно томе, може да заврши и оно што од наивних и од неупућених у његове махинације ових дана скупи на банкетима и у разним другим приликама. Нажалост, само на његовим рачунима или на рачунима Дејана Виловског у Солуну, осим онога што потроши на куповину нових кућа и имања (то су његове „катакомбе“), на бесне џипове, на раскошни намештај, на најмодернију опрему…“ Анализа: Још једном вас молим да се не бринете за наше новце! Ми их зарађујемо и ми их дајемо коме желимо. А кад неком нешто даш и поклониш, немаш право да му кажеш шта ће и како са тим чинити. А што се имања тиче, просто ме мучи ваша неинформисаност. Скоро сва имања која сада припадају Рашко-Призренској Епархији у Егзилу поклонио је вјерни народ. То је оно што вас боли господо! За оно имање у Барајеву, поуздано знам да су власници нудили СПЦ дуги низ година али само под условом да га не отуђујете, на шта ви господо синодалци нисте пристали.

„Браћо и сестре! Пазимо на себе јер су дани зли, а наша одговорност пред Богом, пред Црквом Божјом, пред српским народом и пред сопственом савешћу – велика, превелика, тешко сагледива.“ Анализа: Слажемо се са овом вашом констатацијом. И ми вама поручујемо исто.

У Детроиту,
Држава Мичиген,
8/3/2011

Душко Јанковић

p.s.

На крају желим да вам поручим ово: Што ви господо синодалци будете више гонили Нашег Владику Артемија, то ћемо ми, православни Срби уз њега више и чвршће бити. Што ви више будете ширили лажи и измишљотине против овог старца од 76 година, ми ћемо вас више презирати и збијати наше православне редове против вашег издајничког екуменизма и папизма.