Почетна / ЧЛАНЦИ / Домаћи / Џејмс Бисет: Србији боље да не уђе у ЕУ

Џејмс Бисет: Србији боље да не уђе у ЕУ

Print Friendly, PDF & Email

Због изузетне актуелности доносимо интервју г-на Џејмса Бисета, објављен прошле године.

Г-н Бисет недвосмислено поручује и објашњава због чега Србија не треба да уђе у ЕУ, насупрот настојањима Тадићеве Владе и погубног става Патријарха Иринеја и Синодалаца, који то подржавају.

Улазак у ЕУ, између осталог, условљен је и коначним одрицањем од Косова и Метохије; тиме се, поред осталих чинилаца, објашњава и сагласност и подршка коју пружа Синод овој погубној политици, коју сада већ отворено спроводи Тадићев марионетски режим.

И то је још један разлог због чега Синодалци морају бити заустављени у свом деструктивном деловању, и приведени правди да одговарају за сва безакоња која су учинили и чине, на многобројним пољима свога деловања.

shara4

Бивши амбасадор Канаде у Србији Џејмс Бисет изјавио да српска држава не би требало да уђе у Европску унију, зато што би на тај начин „Брисел и ЕУ доминирали свим аспектима живота у тој земљи“.

„Немачка и друге земље ће и даље да улажу у Србију без обзира да ли је она део ЕУ или није. Уколико бизнисмен сматра да ће да заради новац улагањем (у Србију) он ће то и да учини. Брисел и ЕУ желе да доминирају свим аспектима живота у Србији. Што ће и да се деси ако Србија једног дана постане чланица ЕУ. Ако Србија остане ван ЕУ многи приватни бизниси из Западне Европе и Азије ће улагати у Србију – и то без оптерећења којег би са собом, уколико би Србија постала чланица ЕУ, донела вишеслојна бирократија и регулативе ЕУ.

„Чланство у ЕУ значи да би Брисел био тај који би вршио инспекцију“, рекао је Бисету на канадском радио програму ЦКЦУ ФМ „Сусрети понедељком“, који је 5. новембра у Београду учествовао на конференцији на тему „Србија: Стратегија опстанка“.

Предузећа би морала да се затворе уколико не би испуњавала тачне регулаторне процедуре а и машине би морале да се замене . У том случају од Србије би се очекивало да се учлани у НАТО, а прву ствар коју би од ње захтевали је да купи америчку војну опрему како би се ускладили са америчким војним стандардима“, додао је некадашњи амбасадор Канаде.

Да ли је народ Србије свестан шта би чланство у ЕУ захтевало од њихове земље?

„Не верујем да јесте. То не изненађује с обзиром да су јавни медији у Београду контролисани од стране власти. Многи интелектуалци и други са којима сам разговарао се жале на слободу штампе и јавног информисања тврдећи да је на тим пољима под Милошевићем било више слободе него под Тадићевим режимом. Дакле, јавна средства информисања извештавају са позиције да ће чланство Србије у ЕУ решити све њене проблеме. Таква маштарија је несумљиво уродила продом. Колико пута би неко требало да вас ошамари да бисте схватили да вам је непријатељ? Немачки амбасадор у Београду је недавно изјавио да Србија треба да учи своју децу да је НАТО бомбардовање било оправдано. У нормална времена амбасадор који би се усудио да тако нешто изјави би одмах био замољен да напусти земљу као “персона нон грата“. Али, за Немце , данас, такво понашање нема последица.

Људи у Србији склапају крај са крајем „Ако се нађете усред Београда, у Кнез Михајловој улици стиче се утисак да су људи веома заузети послом и да уживају и бројним ресторанима. Лепо су обучени и наизглед се чини да је све добро. Међутим, кад тамо проведете изевсно време, а разговарао сам да бројним људима који су у позицији да знају шта се заправо дешава у земљи, схватићете да први утисак вара. Незапосленост је висока; корупција је распрострањена, а мафија свугде присутна. Има много неизвесности и нестабилности. Људи се боре да саставе крај са крајем“, казао је Бисет.

Чини се да је садашња влада спремна на сва понижавања и сваку врсту захтева, без обзира колико они били увредљиви само да би Србија постала члан ЕУ. Пример томе иду и недавна извињења (председника Тадића) за догађаје у Сребреници и Вуковару. Није погрешно да се призна да су се злочини десили током ратова почетком деведесетих, али где је реципроцитет? Да ли су само Срби криви за злочине?

Погледајте Хрватску: глатко улази у ЕУ, а да ниједном није морала да призна стварни геноцид којег је у Хрватској почињен над Србима за време Другог светског рата. Зар муслимани у Босни никад нису починили злочин над Србима? Двоструки стандард и двочличност су особине понашања ЕУ према Србији. Она никад није сматрала Србију за равноправног партнера. Од ње тражи да испуни одређене услове и задовољи стандарде које од других земаља не захтева. Пред Србијом су и друге алтернативе и могућности. Србија би могла да ужива добре и пријатељске односе са другим земљама уколико остане ван ЕУ и НАТО. Могла би да буде несврстана и да има стратешку улогу, коју је имала за време Хладног рата, да буде мост између Истока и Запада. Ако жели у ЕУ, Србија ће морати да плати цену.

Он је навео да би се Србија уласком у ЕУ замерила Русији.

„Русија је Србији историјски савезник, а била је једна од великих сила која се супроставила независност Косова. Србија има сада веома повољан трговински споразум са Русијом. Чланством у ЕУ Србија би окренула леђа Русији и тиме изгубила многе економске и политичке предности које би имала уколико би наставила да одржава чврсте везе са овом новом економском и политичком силом. Стратешки географски положај Србије јој је омогућио да буде кључна земља на западном Балкану. Србија би требало да искористи ову геополитичку реалност и да ојача свој национални интерес, а не да жури и да се упусти у неизвесну будућност у неизвесној и нестабилној ЕУ.“

Интервју урадила Боба Боројевић

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/102517/Srbiji-bolje-da-ne-ude-u-EU