Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сретење Господње у Бечу

Сретење Господње у Бечу

Print Friendly, PDF & Email

Сретење Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа у Јерусалимском храму од стране праведног Симеона и Ане пророчице. Ово се догодило четрдесетог дана по Рождеству Христовом, када је Пресвета Дјева Марија, према захтеву Мојсијевог закона, донела Младенца Исуса у Јерусалимски храм како би принела жртву за Своје очишћење (иако то њој заправо није било потребно, будући да је непорочно бесемено родила), како би представила Младенца Богу и дала откуп за Њега.

На празник Сретење Господње, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном „Свим Србима Светитељима“ у Бечу, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије у Егзилу.

У својој празничној беседи Епископ је рекао:

Сетите се Савла, гонитеља Хришћана у првим годинама хришћанства, који је киптао мржњом према Хришћанима и према Господу. Доживео је своје сретење на путу за Дамаск када је ишао да тамошње Хришћане хвата, води на суд и убија. И он је тада доживео да му се Господ јавио на путу и рекао му: „Савле, Савле зашто ме гониш?“ И тако је од сретења тога његовога од Савла постао Павле. Апостол незнабожаца, човек који је највише допринео да се Хришћанство прошири по целоме свету. А нама да остави своје учење, био је веома учен човек, у његовим посланицама, које је писао и слао појединим Црквеним општинама. Свети Сава српски као младић, доживео је сусрет са Господом и после тога сусрета оставио царски двор свога оца, и отишао на Свету Гору да принесе себе и свој живот Богу на жртву. Да би добио оно што је обећао а то је живот вечни. Ми данас браћо и сестре налазимо се пред Светим и великим постом. У томе посту трудимо се да доживимо наше сретење, наш сусрет са Господом. Како? У тајни покајања!

Након Свете Литургије, приређена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.