Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечана прослава Петровдана у Преображењском манастиру у Леушићима

Свечана прослава Петровдана у Преображењском манастиру у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Празник Светих првоврховних Апостола Петра и Павла (29. јун/12. јул) саборно је и ове године прослављен у Преображењском манастиру у Леушићу, на планини Рајац. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало бројно монаштво епархије и око 300 верника из разних крајева Србије. Многи од њих су се на Литургији причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У својој надахнутој архипастирској беседи Владика је најпре у кратким цртама изнео детаље из житија ова два првоврховна Апостола а затим нагласио:

„Та два дакле, човека, они су данас ти које славимо ми на земљи, али које славе и сви анђели и светитељи на небу као што бива на спомен свакога светитеља кога ми прослављамо – онда је његово славље и у Царству небескоме. Ова двојица апостола, браћо и сестре, показали су и оставили науку ону коју су од Христа учили, оставили својим следбеницима и ученицима и та наука се проповеда у православној Цркви Божијој до дана данашњега. И ми смо ученици ове двојице апостола Петра и Павла. Ми смо насађени на темељима њиховим и ми трудимо се да следујемо њихов пут и њихов пример њиховога живота. Да све дамо за Христа а Христа ни зашта“.

Након Свете Литургије одржан је парастос српским домаћинима из Леушића и околине који су на Петровдан 1943. године убијени од немаца на Бањици. У народу су ови мученици, њих 27 на броју, познати као „Петровско робље“.

После парастоса пререзан је славски колач који је овогодишњи домаћин славе (Љубица Ћурулић из Београда) принео у славу и част  Светих првоврховних Апостола Петра и Павла. За домаћина идуће године пријавио се брат Зоран Антонијевић из Лозња код Милановца.

Уследила је додела захвалница ктиторима и добротворима манастира.

После богате духовне трпезе требало је и телу дати своју утеху. За то су се заједнички побринули сестринство манастира и овогодишњи домаћин приредивши трпезу љубави за све присутне. За време трпезе љубави светосавска дечица су одржала пригодан програм. Мали светосавци су својим песмама о Косову још једном загрејали срца присутних љубављу ка светој српској земљи. То је била и завршна нит данашњег саборавања у Преображењском манастиру – светосавском огњишту од Бога датом нашем крстоносном српском народу у ово претешко време прогона Цркве од екумениста и глобалиста, на утеху, укрепљење и спасење.

Инфо служба

 Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.