Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у Богородичином манастиру у Шестом Габру

Свечано прослављена храмовна слава у Богородичином манастиру у Шестом Габру

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у селу Шести Габар, од Књажевца, у уторак, 25. јула,  свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејеском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење више свештенослужитеља епархије.Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 200 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Иконе Пресвете Богородице Тројеручице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Владимир Виденовић из Књажевца и Снежана Видовић из Ниша. За наредну годину пријавили су се Весна Николов из Ниша и Јелена Миловић из Прокупља.

Потом је Владика Николај уручио захвалнице добротворима манастира и то: Слађани Живковић из Зајечара, Синиши Ристић из Зајечара, Зорици Војиновић из Шестог Габра, Владану Јовановићу из Књажевца, Владимиру Виденовићу са породицом из Књажевца, Милораду Живковићу из Прокупља и Саши Јовановић из Ниша.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Николај. У својој архипастирској беседи владика је говорио о Пресветој Богородици а затим поучио присутни народ:

”Ко ће да нам помогне и ко ће да нас спаси у овим несрећним временима и ко је моћан и ко може да нам помогне? Може само Једини Бог, Истинити Бог, Пресвета Тројица. Ето, кажем, како? Благодаћу Божијом се увек овако сабирамо, и да да Бог да се увек сабирамо и да увек славимо Бога, да славимо свете угоднике Божије и Пресвету Владичицу нашу Богородицу и Њене чудотворне иконе и да јој се молимо. Она је заштитница, ходатајица рода хришћанскога, рода православнога. Њој ћемо се молити и Она ће нас заштитити, Њој ћемо се молити и Она ће нас чути, Њој ћемо се молити и Она нас неће никад оставити. Зато кажем како дивну заштитницу има овај свети манастир, како има молитве Владичице наше Пресвете Богородице. Да да Бог да се увек овако сабирамо, да се сабирамо у радости, у молитви у покајању и у молитвама Пресветој Владичици нашој Богородици и свима светима. Да нас Она увек штити молитвама својим јер ето, кажем, ми смо немоћни, слаби смо али уз помоћ Њену и благодати Њене издржаћемо и победићемо.”

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом најмлађи верници ове катакомбе извели су пригодни програм.

 

Инфо служба