Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Св. Никите Ремезијанског у Вргудинцу

Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Св. Никите Ремезијанског у Вргудинцу

Print Friendly, PDF & Email

24. јуна/7. јула Света Црква слави празник Рођења Светог Јована Крститеља (Јовањдан). Истога дана прославља се и велики угодник Божији Свети Никита Епископ града Ремезијане, данашње Беле Паланке код Ниша. Овом Светитељу древне Цркве Христове (живео у IV и V веку) посвећена је катакомба – манастир у селу Вргудинац код Пеле Паланке. Овај манастир је у уторак, 24. јуна/7. јула свечано прославио Јовањдан и свог патрона – Св. Никиту Ремезијанског. Свету Архијерејску Литургију поводом двоструког празничног славља служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г. Николаја и десетак клирика епархије у егзилу.

Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 150 верника из разних крајева Србије. Многи од њих су се причестили пречистим Телом и Крвљу Господа Христа.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је истакао: „Данас је браћо и сестре дупли празник – двоструко рођење славимо. Славимо једно рођење по телу и једно рођење по духу. Наиме, данас славимо рођење светог славног пророка Претече и Крститеља Господњег Јована кога је Бог послао пред лицем Господа Христа да припреми пут његов, да поравна стазе и припреми народ за његово примање. И други рођендан јесте у ствари дан упокојење светог Никите Ремезијанског коме је овај овде скромни манастир и посвећен. Света Црква Православна у историји својој слави само три рођендана по телу: рођендан Свете Богородице, рођендан Господа Исуса Христа и рођендан светог Јована Претече. Код осталих светитеља славимо њихово духовно рођење – њихово упокојење у Господу, јер они су тада рођени за живот вечни а не за привремени. Данас, међутим, славимо светога Јована, славимо његово телесно рођење за овај живот због значаја које је он имао у историји хришћанства, у животу самога Господа Христа. Он се удостоји да га Господ Христос назове највећим рођеним од жена,највећи међу људима од Адама до данас“.

После речи о чудесном рођењу Светог Јована Крститеља од престарелих родитеља и његовом подвижничком животу Владика је верном народу говорио о подвигу Светог Никите: „Он је био епископ у овим крајевима овде у Ремезијани, то је била Бела Паланка по предању, ту је он столовао и пролазио овим крајевима, служио Богу, учио народ, како каже у његовом житију од светог Павлина милостивога. Ово су били дивљи крајеви, шумовити, пуни разбојника а он је својим молитвама, својим радом и ревношћу те разбојнике претворио у јагањце. Многи од њих су постали монаси, па свуда по тим шумама где су они царовали узносиле су се Богу молитве и приносили се подвизи за славу Божију и за спасење народа Божјега“.

Након Свете Литургије Владика је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита. Поред сестара манастира домаћини славе ове године су били Иван и Гордана Младеновић из Приштине. За домаћина идуће године пријавио се Драган Јованић из Косова Поља. Овим поступком домаћини славе показују да народ са Косова и Метохије не заборавља свог пастира у прогонству и да са њим жели да буде и духом и телом.

На крају је Владика Артемије доделио захвалнице ктиторима манастира Радмилу и Десанки Крстић из Канаде и другим добротворима манастира.

За време трпезе љубави приређен је пригодан програм. За овај моменат се побринула сестра Горица Тркуља из Прокупља. Господ да благослови њен труд и жртву као и труд сестара манастира Светог Никите на припреми овогодишње славе и уопште у светом делу духовне обнове нашег народа. Амин.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Фотогалерија