Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свештенослужитељи Епархије рашко-призренске у егзилу служили литургије у Словачкој и Шведској

Свештенослужитељи Епархије рашко-призренске у егзилу служили литургије у Словачкој и Шведској

Print Friendly, PDF & Email

Током Часног поста свештенослужитељи Епархије рашко-призренске у Егзилу служили су литургије у Словачкој и Шведској.

У Недељу православља протосинђел Димитрије (Ђоковић) служио је већ други пут у Словачкој, у кућној капели породице ипођакона Лукаша Бајзика у селу Духонка код Прашица (округ Топољчани на северозападу Словачке). Прве литургије је наш свештенослужитељ у овој капели служио 9. и 10. октобра прошле године и том приликом је обавио и крштење мајке брата Лукаша, слушкиње Божије Марте Бајзик. Ова капела посвећена Светом свештеномученику Горазду Новом настала је с благословом блаженопочившег архимандрита Хризостома (+2021), настојатеља манастира Преподобног Никодима Светогорца код Пендалофоса (северна Грчка). У почетку су овде служили свештеници Православне Цркве Словачке и Чешких земаља, но после псеудо-сабора на Криту 2016. године старац Хризостом је верницима благословио да се за све своје духовне потребе обрате свештенослужитељима Епархије рашко-призренске у егзилу. Од тада су православни Словаци у све већем броју долазили у катакомбни манастир Свих српских светитеља у Аустрији, али будући да су током последње две године били у немогућности да слободно прелазе међудржавне границе, обратили су се Епископу Ксенофонту с молбом да се повремено служе литургије у кућној капели Бајзикових, за шта су убрзо и добили архијерејски благослов. Литургијама за сада присуствује око 10 верника из Словачке, који се увек припреме за свете тајне исповести и причешћа. Интересантно је да се брат Лукаш труди на превођењу молитвеника, требника и других богослужбених текстова на савремени словачки језик и да са својом породицом на литургијама поје на словачком, што је у Словачкој права реткост с обзиром да се њихова помесна Црква није трудила да врши мисију на народном говорном језику, већ су се користили само чешки и црквенословенски (чак је и само православно Еванђеље на словачком прави раритет).

У трећу недељу Часног Поста – Крстопоклону, 27. марта ове године, десио се још један необичан и веома радостан догађај у животу наше Епархије. Свету литургију је први пут свештенослужитељ наше Епархије служио у Шведској. На такав начин Епархија је донела благослов нашег Светог Старца – блаженопочившег Владике Артемија у нови простор Европе. Шведска  је, после Србије, Грчке, Републике Српске, Аустрије, Русије, Украјине, Немачке, Велике Британије, Црне Горе, Пољске и Словачке постала нова земља Европе, у којој се служило или служи света литургија с благословом Епископа рашко-призренског у егзилу. Литургија је служена у граду Савхе (Savsjö) у кући брата Себастијана Хебај (Sjöberg) и његове породице, у одвојеној просторији. На литургији је било присутно неколико верника и сви су се исповедали и причестили. Литургију је служио протосинђел Јов (Кадило) из Манастира Свих српских светитеља у Гринбаху (Аустрија).

Фотографије из Словачке:

Фотографије из Шведске: