Почетна / Света мученица Теодотија

Света мученица Теодотија

17. СЕПТЕМБАР

СПОМЕН СВЕТЕ МУЧЕНИЦЕ

ТЕОДОТИЈЕ (ТЕОДОТЕ) (Архимандрит Др Јустин Поповић, Житија Светих за септембар)

 

За царовања у Риму Александра Севера,[1] послан би од стране цареве у Кападокију игемон Симвликије, да устроји гоњење на хришћане. Њему доставише за неку хришћанку, Теодотију (Теодоту), која беше родом из Понтиске области[2] и беше врло богата. Наредивши да је доведу пред њега, Симвликије је дуго наговараше да се одрекне вере Христове али без икаква успеха. Тада је обесише и неколико сати стругаше јој тело. А светитељка ни најмање не обраћаше пажње на болове већ слављаше Бога, и изгледаше да други страда а не она. После тога је оковаше и у тамницу посадише. После осам дана врата се на тамници сама од себе отворише. Видевши то стражари се препадоше, и отрчаше те обавестише о томе Симвликија. Ал и Симвликије им не поверова, већ нареди да му доведу Теодотију. Кад је угледа потпуно здраву, без икаквог трага на телу од задобијених рана, Симвликије је упита: Ко си ти? Светитељка одговори: Игемоне, теби се ум помрачио, па не видиш; а да ти ум није помрачен, ти би познао да сам ја Теодотија.

Чувши то Симвликије одмах нареди да се ужеже пећ и у њу баци мученица. Када пећ би усијана и светитељка уђе у њу, одмах суну из пећи огањ те спали седамдесет људи; а они што остадоше, затворише врата, од пећи, па побегоше. Идућег пак дана игемон посла два идолска жреца са још неколико људи, да развеју пепео од тела сагореле мученице. А кад они отворише пећ, из ње суну пламен и спали оба жреца, а остали угледаше светитељку где седи усред пећи између два младића у белим хаљинама и пева. То их толико уплаши, да они попадаше као мртви. Тада светитељка изађе из пећи потпуно здрава, радујући се и славећи Бога.

Но и после тога блажена Теодотија би поново затворена у тамницу. А пошто Симвликије намераваше да путује у Византију,[3] он нареди да га светитељка у оковима прати на том путу. А када Симвликије оде у Анкиру и седе на судијску столицу, он тада изведе преда се на суд свету Теодотију и рече јој: Ако не пристанеш да принесеш боговима жртву, ја ћу те ставити на онај усијани тигањ (притом јој руком показа тигањ) и без милости ћу те уништити. – Светитељка му одговори: Ако твој лични секретар Доротеј узиђе са мном на тигањ и ако га огањ не повреди, онда ћу принети жртву боговима твојим.

Тада Симвликије рече своме секретару Доротеју: Господине Доротеје, имајући са собом помоћ богова, уђи у огањ. – Чим Доротеј са светитељком уђе у огањ, он одмах изгоре у огњу, а светитељка остаде неповређена.

Збуњен, и не знајући шта да ради, Симвликије нареди да свету Теодотију поново окују и приморају да трчи за њим у Никеју, куда он крену. Стигавши у Никеју, игемон нареди светитељки да уђе у храм идолски и да се помоли. Светитељка сва радосна уђе у храм. Но чим се помоли Богу, идоли попадаше на земљу и разбише се. Сви који беху присутни и видеше ово чудо, бише запрепашћени. А Симвликије, бесан од љутине, нареди слугама да Теодотију тестером престружу. Али се тестера тог тренутка отупи и не могаше да струже, и слуге изнемогоше, а светитељка опет остаде неповређена и слављаше Бога.

Тада окорели срцем игемон, свим овим чудесима доведен у неприлику, помрачи се умом, и нареди да се мученици одсече глава мачем. И тако храбра мученица Христова отиде ка Господу и доби венац мучеништва.[4]

——————————
[1] Римски цар царовао од 222. до 235. године.

[2] Понтиска област или Понт североисточна покрајина Мале Азије поред Црног Мора.

[3] Данашњи Цариград.

[4] Света Теодотија пострада око 230. године.