Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празници / Света Три Јерарха

Света Три Јерарха

Print Friendly, PDF & Email

Велики црквени празник Света Три Јерарха установљен је у време цара Алексија Комнена (1081 – 1108) и под тим именом Црква празнује успомену три велика Светитеља и учитеља васељене из IV века: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. Ова три Светитеља Цркве имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар.

А овај заједнички празник који је одређен за 30. јануар установљен је из следећег разлога. Једном наста расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист Цркве и на још већу славу тројице светитеља.

Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља, напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно, него смо сваки у своје време, побуђивани Духом Божјим, писали разне књиге на спасење људима. И чему нас је учио Дух Свети, то смо и предавали људима ради њиховог спасења. И међу нама нема првог ни другог, него ако једнога споменеш, одмах су и друга двојица ту. Зато нареди да се престану делити они што се споре око нас. Јер, и за живота нашег на земљи а и сада, наша је главна брига и настојање: мирити и у јединство и сагласност приводити свет, а не делити. Осим тога, установи нама тројици један заједнички празник, и састави нам службу по твоме разумевању, па је предај хришћанима, јер смо ми једно у Бога. А нема сумње да ћемо ми притицати у помоћ спасењу оних који буду празновали наш заједнички празник, јер очигледно је да и ми имамо извесну слободу и силу пред Богом“. Епископ објави народу своје виђење после чега спор ишчезе.

Убрзо цариградски Патријарх и Архијерејски Сабор одредише 30. јан. као дан саборног празновања ова три велика јерарха Цркве. Овај празник се слави од 1084. године. Код Грка има посебан значај као национални празник просветних установа.

 

shara2

 

Тропар, глас 4.

Јако апостолов јединоравнији и всељенија Учитељије, Владику всјех молите, мир всељењеј даровати и душам нашим велију милост.

Ви који сте са Апостолима једнаки и учитељи Васељене, Владику свих молите: да дарује мир Васељени и душама нашим велику милост.

 Кондак гл. 2.

Свјашченија и боговјешчанија проповједники, верх учитељеј, Господи, пријал јеси в наслажденије благих твојих и упокојеније: труди бо оњех и смерт пријал јеси паче свјакаго всеплодија, једине прослављајај свјатија твоја.

Свештене и богомудре проповеднике, врховне учитеље, примио си Господе у наслађивање Твојих добара и у покој; јер си примио трудове њихове и смрт више од свих плодова, једини који прослављаш Светитеље Твоје.