Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Света Три Јерарха у Кули

Света Три Јерарха у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Пост и вера — Василије, 

Богословље — Григорије.

Милосрђе — Златоусти, 

Златоусти, Медоусти! 

Работници једног дела;

Три напосе — три ангела,

Три заједно ко Бог један, 

Нит ко главни ни узгредан.

У вечности сви се слажу. 

Једног вичеш — три помажу.

Једног певаш, сва три чују, 

Једног славиш, три с“ радују.

Три човека — једно цело, 

Три Јерарха – једно дело, 

Три имена — једна слава,

Свој тројици — Христос глава.

На празник Света Три Јерарха, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Кули, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које су припремили јеромонах Хризостом и монах Василије који су прославили свој имендан.

У својој беседи Владика се осврнуо на житија ова три велика угодника Божија, и истакао:

„Њих тројица, једном када се молимо сва тројица помажу, како каже Свети Владика Николај. И када једнога славимо, та слава се односи и на осталу двојицу, а ми данас славимо њих сву тројицу заједно неправећи међу њима никакве разлике, јер ни Бог није њих раздвојио, нити прави разлике међу њима. Они су дакле својим животом, Свети Василије својом чистотом и својом неустрашивошћу, Свети Григорије својим мудрим умом, богословским и Свети Златоуст, својим златоустим језиком, они су прославили Господа на земљи, и они и данас Господа прослављају, својим списима која су написали и оставили као путоказе поред пута, којим упућују Хришћански народ како треба да живи овде на земљи, ради Царства небескога.“

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави, коју је припремио настојатељ Катакомбе протосинђел Максим, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.