Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Света великомученица Варвара свечано прослављена у Леушићима

Света великомученица Варвара свечано прослављена у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

На дан празновања Свете великомученице Варваре, 17. децембра, његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићима. Владики су саслуживали архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Софронија (Ердељан), јеромонах Георгије (Марковић) и јерођакон Георгије (Радојичић). По завршетку Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част своје небеске заштитнице Свете великомученице Варваре принела игуманија Варвара. Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи поучио присутне вернике: „Дакле, да завапимо са Псалмопојцем: ‘Чиме ћу узвратрити Господу за све што ми је дао’. У исто вријеме нам Свето писмо и одговара: ‘Сине, дај ми своје срце’, то тражи Господ од нас. Не тражи Господ од нас никаквих богатстава, не тражи Господ од нас новца, не тражи Господ ни прилоге манастирима ни црквама и украшавање икона сребром и златом и драгим камењем или било какве друге прилоге. Није то суштина хришћанскога живота и не очекује то Господ од нас, не гледа на наш статус у друштву, не гледа на наше имање, Господ гледа на наше срце, гледа шта у томе срцу има, гледа колико је то срце благодарно. И зато ова деветорица и ако се очистише отидоше проклети од Господа, не испунише се на њима ријечи Господње: ‘Вјера твоја спасла те је иди у миру’, него само на овоме јадноме самарјанину кога Господ није гледао ни које је нације, на крају крајева ни које је вјере него му је учинио љубав, учинио је чудо јер је видио благодарнога човјека који пред Њим клечи, који од Њега очекује милост.

Тако и заиста, браћо и сестре, и сваки од нас ништа друго Господ од нас не очекује него благодарност. Благодарност према Њему, која ће показати колика је љубав истинска наша према Њему, колика је љубав наша према ближњима нашим. Будемо ли имали у срцу своме благодарности према Богу показаћемо колико смо хришћани, колико се мјеримо, колико се заиста исказујемо као хришћани, не по томе да ли за себе говоримо да смо Срби, не по томе да ли за себе говоримо да смо православци, не по томе ни колико истичемо да ревнујемо за Цркву Божију, да се боримо против новотарија, против екуменизма, ако нема у срцу нашем љубави, ако нема у срцу нашем благодарности узалуд је читава борба наша, узалуд је читаво стремљење наше, узалуд су читаве жртве наше, читави прилози наши и све што приносимо Богу и у црквама и у манастирима и светим храмовима и светим иконама ако емамо љубави у срцу и ако све то не чинимо из љубави и ако све то не чинимо из благодарности према Богу.“
 
Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је заједно са својим сестринством и парохијанима припремила игуманија Варвара.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.