Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Света Великомученица Марина у Дудовици

Света Великомученица Марина у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

На празник Свете Великомученице Марине, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије освештао је звоно у маленој Катакомби у Дудовцу, где живе две монахиње, мајка и ћерка, мати Антуса и монахиња Олимпијада.

Катакомба је посвећена Светој Мученици Марини, која је као петнаестогодишња девојчица мучки пострадала за Христа. Намесник царски, Олимврије, сазнавши од Марине да је она Хришћанка, пожели од ње најпре да му буде жена. А када Марина то одби, он јој нареди да се поклони идолима, на што света Марина одговори: „Нећу се поклонити ни принети жртве бездиханим и мртвим идолима, који нити сами себе познају, нити пак знају, да ли их ми чествујемо или бешчествујемо; не дам њима оне части, која припада само Творцу мојему“.

Мати Антуса је припремила славски колач који је пререзан у част Свете Мученице Марине.

Епископ Артемије обратио се окупљеним верницима пастирском и надахнутом беседом.

„Ја верујем у милост и помоћ Божију да ће и ово семе овде данас посијано, кроз освећење овога звона за најављивање молитве Господу, и ове прве славе сечење колача у част Свете Мученице Марине, да ће уродити својим добрим плодом, и да ћемо догодине ако Бог да имати овде и храм Божији у коме ћемо се молити Богу“, истакао је Епископ Артемије у својој беседи.

Мати Антуса је са монахињом Олимпијадом спремила трпезу љубави, где су се укрепили сви присутни монаси и верници.

Инфо служба

 Прочитајте транскрипт беседе коју изговори Епископ Артемије.