Почетна / Свети апостол и јеванђелист Јован Богослов

Свети апостол и јеванђелист Јован Богослов

8. МАЈ

СПОМЕН СВЕТОГ СЛАВНОГ И СВЕХВАЛНОГ АПОСТОЛА И ЕВАНЂЕЛИСТА

ЈОВАНА БОГОСЛОВА (Архимандрит Др Јустин Поповић, Житија Светих за мај)

 

Чесно престављење овог светог апостола и еванђелиста, девственика и омиљеног ученика Христова празнује се двадесет и шестог септембра; под тим датумом се и налази његово свето житије, опширно описано. А осмога маја спомиње се целебни прах који је на чудесан начин излазио из његовог гроба.

Пошто, наиме, свети Богослов поживе више од сто година, потрудивши се много у Благовести Христовој, он узе седам својих ученика, изиђе изван града Ефеса[1], и нареди ученицима да му ископају гроб у виду крста. Онда сиђе жив у тај гроб, и би погребан. Када то чуше браћа хришћани у Ефесу, они дођоше и отворише гроб светог Богослова, али тело његово не нађоше у гробу. Оплакавши много његово пресељење, они се вратише у град.

После тога они често долажаху на гроб светог Богослова, и тамо узношаху своје усрдне молитве Богу, призивајући помоћ и посредовање пред Богом светог Јована. Затим стаде сваке године у овај дан, осмога маја, излазити из гроба светог Богослова неки танан чудотворни прах; хришћани га скупљаху, и њиме исцељиваху сваку болест и сваку немоћ по људима. Због тога би установљено, да се овог дана, као и у септембру, прославља и слави овај велики угодник Божји, милији Богу од свих осталих светих угодника.[2]

Нека на молитве његове и ми добијемо исцелење наших душевних и телесних недуга, и нека се удостојимо љубави Христа Бога нашег.

———————————————-
[1] Ефес се налазио на обали Јегејског Мора, у Малој Азији; чувен због развијене трговине, а био је и један од главних центара науке и уметности у старини. У данашње време од тог, некада знаменитог града, стоје само рушевине.

[2] Светог апостола и еванђелиста Јована Богослова славе многе православне богословске школе, па и Богословски факултет наше Цркве у Београду.