Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети архиђакон Стефан у Ариљу

Свети архиђакон Стефан у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

„Свети првомученик Стефан, архиђакон. Сродник апостола Павла, и Јеврејин од оних Јевреја, који живљаху по областима јелинским. Беше Стефан први од седам ђакона, које апостоли свети рукоположише и поставише на службу око помагања сиротних у Јерусалиму. Зато се и прозва архиђаконом. Силом вере своје Стефан чињаше чудеса велика међу људима. Злобни Јевреји препираху се с њим, но биваху увек побеђивани његовом мудрошћу и силом Духа, који кроз њега дејствоваше.

Тада посрамљени Јевреји, навикнути на потворе и клевете, узбунише и народ и старешине народне против невиног Стефана, клеветајући га као да је хулио на Бога и на Мојсеја. Брзо нађоше лажне сведоке који то потврдише. Тада Стефан стаде пред народ, и сви видеше лице његово „као лице ангела“ (Дап 6, 15), то јест лице му беше озарено благодатном светлошћу као негда Мојсеју, кад је с Богом говорио. И отвори Стефан уста своја и изређа многа доброчинства и чудеса Божија, која Бог учини у прошлости народу израиљском као и многе злочине и противљење Богу од стране тога народа.

Нарочито их изобличи за убиство Христа Господа назвавши их „издајницима и крвницима“ (Дап 7, 12). И док они шкргутаху зубима, Стефан погледа и виде небо отворено и славу Божију. И то што виде, он објави Јеврејима: „Ево видим небеса отворена и Сина Човечјега гдје стоји с десне стране Бога“ (Дап 7, 56). Тада га пакосници изведоше ван града и убише камењем. Међу мучитељима његовим беше и његов сродник Савле, доцније апостол Павле. У то време стајаше у даљини на неком камену Пресвета Богородица са светим Јованом Богословом и гледаше мучеништво овога првог мученика за истину Сина њеног и Бога, молећи се Богу за Стефана.

То се десило на годину дана после силаска Духа Светога на апостоле. Тело светог Стефана тајно узе и сахрани на своме имању Гамалил, кнез јеврејски и потајни хришћанин. Тако славно сконча овај првенац међу мученицима хришћанским и пресели се у Царство Христа Бога.“

Трећи дан Божића на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Ариљу, у манастиру посвећеном овом дивнем Божијем угоднику.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Епископ Артемије је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које је припремио настојатељ протосинђел Агапит са братијом.

Том приликом Владика је у својој беседи истакао:

„Ево данас је друга слава или мања слава овога храма јер свети архиђакон Стефан се слави, коме је овај храм посвећен, петнаестога августа када је летњи свети Стефан и тада је главна слава овога храма. А данас пошто је свети Стефан поново смо пререзали славски колач њему у славу и част. Ариље је чудесан град браћо и сестре по много чему. Темељи овога храма су ударени не пре годину дана или нешто мање, него много раније. Чиме? Тиме што је Ариље дало своје синове да служе Господу. Послало их у манастир. То је отац Варнава, архимандрит сада, и отац Димитрије протосинђел сада, који су потомци и поникли у овоме граду, у њему се одгајили, одрасли и кренули су попут архиђакона Стефана да служе Господу и да буду његови сведоци. И они су то до сада очували и одржали, одржаће и у будуће. “

Трпезу љубави су спремили настојатељ манастира протосинђел Агапит, са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на литургији.