Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у катакомби Светог пророка Илије у Младенову

Свечано прослављена храмовна слава у катакомби Светог пророка Илије у Младенову

Print Friendly, PDF & Email

20/2. августа Света Црква слави Светог прока Илију Тесвићанина (Илиндан). Овом дивном угоднику Божијем, старозаветном пророку који је са телом узнет на небо у огњеним колима са огњеним коњима, посвећена је капела епархије у егзилу у селу Младенову, недалеко од Бачке Паланке.

Ова капела се налази у дому Милорада Кнежевића и у њој се Света Литургија служи од 1946. године. Служила је као парохијски храм житељима Младенова све до изградње нове парохијске цркве у селу. Када је наступио прогон Цркве Божије од стране екумениста власник капеле је исту уступио на коришћење епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у егзилу.

Данас се Света Литургија у овој капели служи сваке прве недеље у месецу. Капелу опслужује братија из манастира Свете Тројице у Кули.

Свету Архијерејску Литургију, поводом овогодишње храмовне славе, у овој малој капели служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Г. Артемије уз саслужење 6 свештенослужитеља епархије.

Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је монаштво епархије и стотинак верника из разних крајева Србије. Неки њих су се и причестили пречистим Телом и Крвљу Господа Христа.

У својој  архипастирској беседи Владика Артемије је најпре говорио о Светом пророку Илији као боговидцу, чудотворцу и ревнитељу за праву веру а затим се осврнуо и на редовно дневно Јеванђеље о чудесном избављењу Светог апостола Петра од потонућа на мору услед маловерја, када му је Господ пружио руку, ухватио га и укорио речима: Маловерни зашто посумња?

У светлу тог јеванђелског зачала Владика је поучио своју паству:

„И ми браћо и сестре често се у своме животу налазимо на разним бурама, разним олујама, у сваким и разним невољама животним. Шта треба да радимо? Треба да завапимо Богу попут апостола Петра – Господе помагај! – са чврстом вером да је Господ близу нас и да ће нам помоћи. И заиста испуниће се оно што је Господ рекао више пута у Јеванђељу – „По вери твојој нека ти буде“. Тако да и ми настојимо да чувамо са ревношћу Веру Праву у правога Бога Господа Исуса Христа, веру коју нам је предао Господ преко светих апостола и светих Отаца, коју је нашем народу предао свети отац наш Сава, да и ми ту веру чувамо и очувамо чисту, неупрљану, неокрњену, неизмењену ни по којем питању и да тако живећи у тој вери и са таквом вером ми Богу служимо и Богу угађамо. Да бисмо, када пођемо одавде, и ми се нашли тамо где се налазе сви угодници Божји, свети пророк Илија, свети Сава, владика Николај, отац Јустин и многи, многи други светитељи, да и ми са њима славимо заједно Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин“.

Након Свете Литургије Владика је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита.

Поред домаћина куће Милорада Кнежевића, домаћин славе ове године био је брат Ненад Лекић из Петроварадина.

За домаћина идуће године пријавио се брат Младен Авдаловић из Суботице.

Уследила је трпеза љубави коју су овогодишњи домаћини припремили за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.