Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Јован Крститељ у Леушићима

Свети Јован Крститељ у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

„Због тога што је Јованова главна улога у животу одиграна на дан Бојогављења, Црква је од старине посветила дан по Богојављењу спомену његовом. За овај дан везује је још и догађај са руком Претечином. Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк и посечен био од Ирода, у Антиохију, своје родно место. Но успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог века, па је после пренета у Цариград, одакле је и нестала у време Турака.

Свети Јован прославља се неколико пута у години, но највише свечара има овога дана, 7. јануара. Међу личностима јеванђелским, које окружавају Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима сасвим засебно место, како по начину свога доласка у свет, тако и по начину живота у свету, и по улози крштавања људи за покајање и крштења Месије, и тако најзад по своме трагичном изласку из овог живота. Он је био такве моралне чистоте да се, ваистину, пре могао назвати ангелом, како га Свето Писмо и назива, него ли смртним човеком.

Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао. За руку светог Јована прича се да ју је сваке године на дан светитељев архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад и згрчена. У првом случају означавала је родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.“

На дан Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива које је спремила настојатељица мати Варвара, којој је Свети Јован крсна слава.

У својој празничној беседи, Владика је истакао:

„Много штошта стављају на прво место испред Бога, испред Господа Христа, али јучешњи празник Богојављење био је дан када се Бог јавио у потпуности, јавио се као Света Тројица, као Отац, Син и Свети Дух. Син Божији Господ Христос, крштавао се у реци Јордану, Дух Свети сишао је на Њега у виду голуба, а глас Оца је посведочио: „Ово је Син мој, који је по мојој вољи“. У том чудесном догађају јављања Свете Тројице браћо и сестре, једна главна фигура био је и остао до данас Свети Јован Претеча, крститељ Господњи. Који је био Претеча Господу и доласку у овај свет, и у проповедању али и у смрти.“

После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, коју је припремила мати Варвара са својим сестрама у Христу .

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.