Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Свети Јован у Љуљацима

Свети Јован у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Сабор Светог Јована Крститеља свечано је прослављен у Његовом храму у Љуљацима Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Љегово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије уз саслужење седам свештеномонаха и два ђакона. Од раног јутра ка храму посвећеном највећем рођених од жена пристизали су верници из свих крајева Србије, баш као некада Светом Јовану у јорданској пустињи припадници јеврејског народа.

Свештено Литургијско сабрање је овог пута имало још једну додатну ноту радости изазвану присуством славара из Љуљака, који Сабор Светог Јована Крститеља прослављају као своју крсну славу. Ову славу светкује највећи број домова у Љуљацима а један број домаћина је свој колач ове године донео баш у храм Светога Јована Крститеља, да се освешта и пререже руком Владике Артемија и Његових свештеномонаха. Заиста је било лепо видети монаштво, славаре Св. Јована из Љуљака и ревнитеље Истине из свих крајева Србије, сабране у задужбини проте Томислава Марковића, по мајци Љуљачанина, да саборно прославе Светог Јована Крститеља у Његовом храму у срцу Шумадије. Верујемо да су се овом предивном призору, поред Светог Јована Претече, радовали и сами ктитори храма у Љуљацима – прота Тома и протиница Милица. Њихов мукотрпни труд око изградње храма и конака у Љуљацима, у коме су и сагорели, коначно доноси добре плодове у наше дане. Задњих година храм је био пуст у току године а Литургија се служила само о храмовном празнику. Сада се Литургија служи свакодневно а Љуљаци су постали центар Православља и жариште Истине које све више загрева Србију после леденог периода невиђене медијске кампање спроведене од прозападно орјентисаних режимских медија и лажних пастира – екумениста.

Као што је Свети Јован Крститељ био претеча Христов и у рођењу и у проповеди и у страдању за Истину, тако је и Његов храм у Љуљацима претеча катакомбним храмовима у Србији и у свету, проповеди Праве Вере, а може се очекивати и у страдању од екумениста и глобалиста као претечама антихристовим. Зато нека се нико не зачуди ако се ускоро појави нека „нова Иродијада“, која ће „затражити главу“ овог новог светила Истине на тањиру мрачних циљева Новог Светског Поретка.

Овде можете прочитати транскрипт беседе коју је изговорио Епископ Артемије на Литургији за светог Јована.