Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Јован Владимир у катакомби

Свети Јован Владимир у катакомби

Print Friendly, PDF & Email

Празник Светог Јована Владимира у Лозници код Чачка

Празник Светог мученика и краља Јована Владимира у манастиру Црна Река је више од две деценије особито прослављан као слава манастирске капеле њему посвећене. Традиција посебног прослављања овог великог Угодника Божјег наставља се у нашој Епархији и у условима егзила и прогонства.

Црноречко братство, смештено на имању Милоја Стевановића у Лозници код Чачка, иако силом прилика далеко од свог матичног манастира, било је домаћин и у условима у којим сада пребивају, многим верницима који су на дан овог празника пристигли у Лозницу.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслуживање двадесетак свештеника, свештеномонаха и свештенођакона, клирика наше Епархије. Служба је у недостатку цркве и капеле служена под шатором.

Благодаћу Божјом, као и побожном једнодушношћу која је владала у њему, овај шатор је по свему подсећао на „Шатор од састанка“, први рукотворени храм, који је по заповести Божјој, датој преко Светог пророка Мојсеја, народ Божји – Израиљ, начинио Господу.

Осим велике празничне радости коју су са братијом-домаћинима и са осталим монасима и клирицима наше Епархије дошли да поделе верници из Чачка, околине, као и из других места, особито је била за све укрепљујућа исповедничка беседа владике Артемија, коју су сви присутни са великом пажњом и радошћу саслушали. Ову надахнуту беседу доносимо у прилогу извештаја.

На Светој Литургији је и јереј Слободан Илић, који је одскора клирик наше Епархије, унапређен у чин протојереја, чиме је овај свечани празник додатно увеличан.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе са Литургије у Лозници код Чачка.