Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Кирило и Методије и Недеља Светих Отаца у Леушићима

Свети Кирило и Методије и Недеља Светих Отаца у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Арије је почео да пориче Божанску природу Сина Божијег и Његову једносуш(т)ност са Богом Оцем. И на њега се одмах подигла сва Црква, са свих страна света, једним устима исповедајући да је Господ Исус Христос – Син Божији јединородни, Бог од Бога, рођен, не створен, јединосуш(т)ан Оцу. Неко би могао да помисли да се ради о случајном одушевљењу за једномисленост.

Међутим, та вера је потом прошла кроз огњено испитивање када се на страну аријанаца преклонила власт и сила. Ни огањ, ни мач, ни гоњења нису могли да је истребе. Она се одмах свагде пројавила, чим је престао притисак спољашње силе. То значи да она саставља срце Цркве и суштину њеног исповедања. Слава Господу који у нама чува ту веру! Јер, док је ње, ми смо још Хришћани, макар и рђаво живели. Нестане ли она – и Хришћанству је крај. Свети Теофан Затворник

У недељу Светих Отаца, и на празник Светог Кирила и Методија, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г.Г Артемије и Његово Преосвештенство Хороепископ старорашки и лознички Г.Г Николај, служили су Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Овом приликом архиђакон Дамјан произведен је у чин јеромонаха.

Владика Артемије је одржао празничну беседу, а за трпезу љубави побринула се настојатељица мати Варвара, са својим сестрама у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.