Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети краљ Милутин прослављен у Бадовинцима

Свети краљ Милутин прослављен у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

„Велики син православне цркве краљ Милутин спасао је Балкан од унијаћења. У тренутку када је византијском цару ослабила савест, овај витешки и богоносни краљ словенски устао је одлучно и с Божијом помоћи спасао Православље не само у својој земљи него у свима земљама Балканским. Ко изближе испита живот светога краља Милутина, разумеће, зашто је Бог њему давао успех за успехом кроз цео живот и у свима пословима.

Када је Милутин ступио на престо, одмах се заветовао Богу саградити онолико цркава колико година буде краљевао. 42 године краљевао је и 42 цркве сазидао. При неким црквама, као у Солуну и Цариграду, зидао је и болнице за сиромашне људе, где би сиромаси добијали све бесплатно. Осим тога он је особито волео да своје огромно богатство расточава на сиротињу. Често пута овај моћни и богати краљ ноћу се преоблачио у одело бедника, и са двојицом тројицом слугу својих ходио је по народу, распитивао о недаћама људи, и обилато помагао бедне људе.

Усред свога великог богатства он је живео сасвим скромно и патријархално, мада се није такав показивао пред странцима. На скроман живот он је навикао био још у кући оца свога, краља Уроша. Прича се, како је цар Михаил Палеолог послао своју ћерку Ану са једним изасланством на двор краља Уроша, нудећи ћерку своју Милутину, само да би тако придобио српског краља за унију с Римом. А краљ Урош видећи безумну раскош византијску на принцези и њеним пратиоцима рече: „шта је то и на што то? Ми нисмо навикли на такав живот.“ И показа руком на једну српску принцезу с преслицом у руци: „ево, рече, у каквом оделу ми узимамо снахе своје!“

Празник Светог краља Милутина торжествено је прослављен у Бадовинцима.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије извршио је чин освећења храма, а затим служио Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, на празник Светог Краља Милутина који је и храмовна слава ове Катакомбе.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије. Верни народ се окупио у великом броју да прослави Светог краља Милутина.

Његово Преосвештенство Владика Артемије извршио је чин резања славских колача и благосиљања кољива, које су припремили јеромонах Симеон настојатељ Катакомбе, као и домаћин овогодишње славе Владимир Благојевић из Шапца.

Залог славског колача за следећу годину преузео је Синиша Росић из Бадовинаца.

У својој празничној беседи Владика се осврнуо на житије Светог краља Милутина, и нагласио:

„Није чудо да је овај храм посвећен његовом имену саграђен на граници да кажемо наше државе према западу. Да и ово буде један бастион, једна кула светиља, једна караула за одбрану праве православне вере, вере коју су нам свети апостоли проповедали свети Оци утврдили и Свети Сава наш насадио у роду нашему. Да ова црква буде та чуварка свих нас овде сабраних и целога рода нашега свих оних који не пристају данас на нову унију са екуменизмом и поново са папизмом и осталим заблудама, јересима које се у новије време намножише у данашњем свету.“

Трпезу љубави су спремили домаћини славе јеромонах Симеон и Владимир Благојевић, на којој су се сви укрепили након духовног укрепљења на Светој Литургији.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.