Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Краљ Милутин прослављен у Бадовинцима

Свети Краљ Милутин прослављен у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

Велики син православне цркве краљ Милутин спасао је Балкан од унијаћења. У тренутку када је византијском цару ослабила савест, овај витешки и богоносни краљ словенски устао је одлучно и с Божијом помоћи спасао Православље не само у својој земљи него у свима земљама Балканским. Ко изближе испита живот светога краља Милутина, разумеће, зашто је Бог њему давао успех за успехом кроз цео живот и у свима пословима.

Када је Милутин ступио на престо, одмах се заветовао Богу саградити онолико цркава колико година буде краљевао. 42 године краљевао је и 42 цркве сазидао. При неким црквама, као у Солуну и Цариграду, зидао је и болнице за сиромашне људе, где би сиромаси добијали све бесплатно. Осим тога он је особито волео да своје огромно богатство расточава на сиротињу. Често пута овај моћни и богати краљ ноћу се преоблачио у одело бедника, и са двојицом тројицом слугу својих ходио је по народу, распитивао о недаћама људи, и обилато помагао бедне људе.

Усред свога великог богатства он је живео сасвим скромно и патријархално, мада се није такав показивао пред странцима. На скроман живот он је навикао био још у кући оца свога, краља Уроша. Прича се, како је цар Михаил Палеолог послао своју ћерку Ану са једним изасланством на двор краља Уроша, нудећи ћерку своју Милутину, само да би тако придобио српског краља за унију с Римом. А краљ Урош видећи безумну раскош византијску на принцези и њеним пратиоцима рече: „Шта је то и на што то? Ми нисмо навикли на такав живот.“ И показа руком на једну српску принцезу с преслицом у руци: „ево, рече, у каквом оделу ми узимамо снахе своје!“

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовицнима, где је торжествено прослављен празник Светога Краља Милутина, који је храмовна слава манастира, и слава братства Свети Краљ Милутин из Шапца.

Владика Артемије је извршио чин резања славског колача иблагосиљања кољива, које су припремили јеромонах Симеон настојатељ Катакомбе, као и син домаћина овогодишње славе Милош Росић.

Залог славског колача за следећу годину преузео је Мирослав Јефтић из Бадовинаца.

У својој празничној беседи Владика Артемије је закључио:

Али овде у овоме селу у Мачви равној, формирано је братство Краља Милутина, братство побожних људи, који се такође труде и боре за очување вере Православне, то је братство Краља Милутина, које данас заједно слави са овим манастиром, са оцем Симеоном и његовом братијом. Они су тиме покзали доследносз нашега народа, да поштује своје Светитеље, да их следи у ономе што је добро, свето и честито, и да они заслуже ону награду од Бога, коју је заслужио Свети Краљ Милутин.

Након Свете Литургије уприличена је празнична трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.