Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети краљ Стефан Дечански у Ариљу

Свети краљ Стефан Дечански у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

„Ако је икад седео на престолу земаљскога царства цар светитељ, то је био свети краљ Стефан Дечански. Грци, који су Словене иначе сматрали варварима, дивили су се красоти душе св. Стефана као једном најређем чуду тога времена. Када цар Кантакузен посла к Милутину неким државним послом игумана манастира Пантократорова, између осталога упита краљ Милутин и о своме сину Стефану. „Питаш ме, краљу, о другом Јову? рече му игуман, буди уверен, да његова убогост стоји више твоје краљевске величине“.

Цар грчки најпре је поступао са слепим Стефаном врло сурово: прво га затвори у једно оделење дворца, и забранио свакоме приступ к њему; а по том га предао у манастир Пантократор с тим, да би тамо под тешким подвигом монашким ослабио и пропао. Но блаженог Стефана Бог је чувао, и он је подносио подвиге поста и молитве као најбољи монах. О мудрости његовој почело се говорити по целом Цариграду. И цар га је почео уважавати и чешће од њега савете тражити.

Тако на пример св. Стефан је допринео да се сруши чувена јерес Варламова, против које се борио св. Григорије Палама (види Синаксар II недеље часног поста). Варлам се у то време налазио у Цариграду, и вештом сплетком био је задобио за своје мишљење многе великаше у цркви и на двору. У недоумици цар призва Стефана и упита шта да ради са Варламом? Мудри Стефан му одговори речима Псалмиста: омрзох, Господе, оне који тебе мрзе! И још рече: „Опасне људе треба изгонити из друштва“. Чувши ово цар Кантакузен одмах протера Варлама с бешчешћем из престонице.”

На празник светог краља Стефана Дечанског и светог великомученика Мине, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Ариљу, у Катакомби посвећеној светом Архиђакону и првомученику Стефану.

Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које је припремила мати Антуса у част светог краља Стефана Дечанског.

У својој беседи Владика је истакао:

„А ми Богу хвала имамо дивне угоднике Божије из рода нашега попут светих Немањића и међу њима светог краља Стефана Дечанскога који нам примерима својим показују како треба живети у овоме животу ради живота вечнога, ради оне будућности која нас све очекује када пођемо одавде. Он је био краљ чувен али је био милостив према свима, саградио је више задужбина, најпознатија је манастир светих Дечана у којима и његове свете мошти нетљене почивају и чине чуда до дана данашњега. Њега многи у нашем народу славе као крсну славу, међу њима је и мајка Антуса која је и донела овде те смо и колач пререзали у славу част светога краља Стефана Дечанскога.“

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави, коју је припремио настојатељ протосинђел Агапит са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.