Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Максим Исповедник прослављен у Нишу

Свети Максим Исповедник прослављен у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Преподобни Максим Исповедник. Цариграђанин по роду и најпре високи дворјанин на двору цара Ираклија, а потом монах и игуман једног манастира недалеко од престонице. Највећи бранилац Православља од тзв. монотелитске јереси, која се ишчаури из јереси Евтихијеве. Наиме: као што је Евтихије тврдио, да је у Христу једна природа, тако су монотелити тврдили, да је у Христу једна воља. Максим се опре томе тврђењу и нађе се као противник и цара и патријарха.

Но он се не устраши, него истраја до краја у доказивању да су у Господу биле две воље као и две природе. Његовим настојањем одржи се један сабор у Картагини а други у Риму, и оба та сабора анатемишу учење монотелита. Страдање Максимово за Православље не да се описати: истјазаван од кнежева, обмањиван од прелата, пљуван од масе народне, тучен од војника, прогоњен, затваран, док најзад, са одсеченим језиком и руком, не би осуђен на доживотно прогонство у земљу Скитску, где три године проведе у тамници, па предаде душу Богу, 666. Године.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу, на празник Светог Максима Исповедника.

Овом приликом је протосинђел Максим прославио свој имендан, а  удружење „Ревнитељ“ из Прокупља своју славу.

Владика Артемије је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива у част Преподобног Максима Исповедника.

Празничну беседу је одржао протосинђел Максим, а Владика Артемије је честитао имендан оцу Максиму и славу сестри Горици Тркуљи из „Ревнитеља“.

Празничну трпезу љубави припремио је протосинђел Јован, са својом братијом у Христу уз помоћ сестре Горице Тркуље.

Инфо служба