Почетна / Свети мученик Агатоник

Свети мученик Агатоник

22. АВГУСТ

СПОМЕН СВЕТИХ МУЧЕНИКА

АГАТОНИКА, ЗОТИКА, ТЕОПРЕПИЈА, ЗИНОНА,

АКИНДИНА, СЕВЕРИЈАНА, ПРИНКИПСА

и осталих с њима (Архимандрит Др Јустин Поповић, Житија Светих за август)

 

Мученик Христов Агатоник живљаше у Никомидији[1] у време цара Максимијана[2]; он одвраћаше јелине од идолопоклонства и привођаше их Христу; а ухваћен би на мучење од царског намесника Евтолмија. Овај намесник, послат царем у Понтијску област ради мучења хришћана, пловећи на лађи по мору стиже у место звано Карпин, и ту нађе светог Зотика са ученицима његовим где исповедају Христа. Због тога намесник распе на крст његове ученике, а Зотика узе са собом. Вративши се у Никомидију, он ухвати неког Принкипса који беше научен светој вери хришћанској од светог Агатоника, веза га са Агатоником, Зотиком и другим хришћанима, међу којима беху Теопрепије, Акиндин и Северијан, и одведе их све у Тракију где и сам цар дође, да их тамо преда на мучење. Када стигоше у место звано Потамос, намесник уби светог Зотика, Теопрепија и Акиндина, пошто они не беху више у стању ходити због раније добијених батина и рана. Стигавши затим близу Халкидона[3], намесник уби светог Северијана мачем, јер неустрашиво исповедаше Христа. Остале пак мученике са светим Агатоником поведе у Византију, и тамо их неко време мучаше; потом отиде с њима у Силимврију, у место звано Амус, где се налажаше цар Максимијан. Ту свети мученик Агатоник и остали хришћани које царски намесник доведе са собом из Никомидије, бише последњи пут истјазавани и мучени, па онда на смрт осуђени и мачем посечени за Христа Господа нашег. И тако сви примише венце мучеништва.[4] Светом Агатонику је подигнут касније храм у Цариграду.

————————————-
[1] Никомидија – град у североисточном углу залива у Мраморном Мору; подигнут 264. године пре Христа и свој назив добио од витинијског цара Никомида I. Данас се на месту старе Никомидије налази град Исмид.

[2] Максимијан Херкул, који је носио титулу Август, био је савладар Диоклецијану и управљао западном половином римске царевине од 285-305. г.

[3] Халкидон – град на обали Мраморног Мора; под хришћанским царевима Халкидон је био престоница малоазијске области Витиније.

[4] Ови свети мученици пострадаше 298. године.