Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Никита Ремезијански и Јовањдан у Белој Паланци

Свети Никита Ремезијански и Јовањдан у Белој Паланци

Print Friendly, PDF & Email

Свети Никита је Светитељ древне Цркве Христове, проповедник Јеванђеља, просветитељ Дакије, Епископ града Ремезијане данашње Беле Паланке код Ниша.

Живео је и делао у 4. и 5. веку. Родом је био из Дакије, вероватно из саме Ремезијане, како сведочи Св. Павлин Нолански (353. г. Бордо-Аквитанија, +431. г. у Ноли код Рима, у Песми 17, 195), и вероватно је рођен око 335. године.

Ако је судити по једном писму, које је Герминије еп. Сирмијумски (Сремска Митровица) упутио епископима Илирских провинција (сачувано код Св. Иларија Пиктавијског, Фрагм. XV; PL 13, 573), Никита је постао Епископ Ремезијански нешто пре 366/67. године, јер му се име налази међу адресатима тога писма, писаног тих година.

Њему су, уз остале Епископе Македоније, адресована и два писма папе Инокентија Првог, 409. г. и 414. г. (Ep. 16 и Ep. 17. PL 20, 520, 527), што би значило да је доживео дубоку старост (око 80 година) и представио се око 414. године.

Катакомба посвећена Светом Никити Ремезијанском је прославила своју храмовну славу и празник Јовањдан, рођење Светог Јована Претече и Крститеља Господњег.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У својој празничној беседи Владика је нагласио:

И ево ова света обитељ овде у овом скромном манастиру, ако дâ Бог биће и велики, пре три године је почео да живи, ако дâ Бог наставиће тако у још бољим условима, а што је овде отворен овај манастир захваљујемо се брату Радмилу Крстићу и његовој супрузи Десанци који су из Канаде поклонили ово место, ову кућу овде за наше сестре монахиње које овде живе, подвизавају се и моле се Богу не само за себе него и за све нас и за цео наш народ. Захваљујем се и вама који сте данас овде дошли на ову свету молитву и нашем народу из Ниша и околине који воде рачуна о овим сестрама овде, који су спремни да им помогну у свим потребама њиховим да би могле да опстану и остану на овоме месту, да сведочимо сви заједно веру коју је свети Јован Претеча проповедао, коју је свети Никита Ремезијански утврдио у народу, да и ми ту веру очувамо чисту, неупрљану, неоскрвљену разним заблудама и јересима, јер свети Никита се назива сасечитељ јереси у оно време а ми данас смо сведоци и треба да будемо следбеници, сведоци његови, да се боримо за истину праву и праву веру коју нам је оставио наш свети Сава, свети Оци и свети апостоли Христови.

Владика Артемије је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које је спремила настојатељица манастира мати Михаила, а много верног народа је припремило славске колаче у част рођења Светог Јована Крститеља.

Домаћин овогодишње славе поред сестара ове обитељи и њихових ктитора Радмила и Десанке Крстић, била је Нада Шешељ из Пирота, а залог славског колача за наредну славу преузео је Иван Младеновић из Лесковца.

Након Свете Литургије приређен је свечани програм са многобројним учесницима.

Након програма сви присутни су се телесно укрепили на трпези љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.