Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Петар Коришки у Лозници код Чачка

Свети Петар Коришки у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

И овом приликом је, као и за празник светог Јована Владимира, шатор послужио уместо храма за приношење бескрвне жртве на Божанственој Литурији. Благодат је учинила да овај шатор за све присутне буде Света Скинија, тј. „Шатор од састанка“, тј. место јединства Бога и Људи, Неба и земље.

Братство црноречке обитељи, које је прослављало свог молитвеника и небеског заступника и заштитника светог Петра Коришког, крај чијег кивота ово братство деценијама служаше Богу, потрудило се да уз помоћ Божју, као и уз помоћ домаћина ове славе и етно-села у коме је братство смештено, брата Милоја Стевановића, након Свете Литургије све присутне укрепи и духовно и телесно, припремивши послужење за све присутне вернике.

Оно што је још увеличало овај празник и умоножило празничну радост јесте произвођење јереја Небојше Стевића у чин протојереја, на шта су сви присутни како доликује узвикнули аксиос – достојан, на опште задовољство и уверење да је овај свештеник заиста заслужио ово унапређење с обзиром на његово непоколебиво исповедничко крстоношење. На свом подвигу овај слуга Божјег олтара са својом породицом непоколебиво одстојава крепљен силом Божјом, чију веру исповеда и чува, рушећи тако изговоре многих свештеника који би такође отворено исповедали веру, али се „боје“ за своје породице и њихову будућност.

И овај празник, као наставак живота наше Епархије у ненормалним условима прогонства, које је последица страхотног посрнућа узурпатора црквених власти не само на нивоу наше Епархије, већ на нивоу читаве Помесне цркве, па и шире, представља знак да наша Епархија и њен архијереј не стварају ништа ново, никакву секту или раскол, већ само продужавају своје постојање на догматским и каноским основама потврђеним од стране свеукупног светоотачког Светог Предања Цркве.

На ово је подсетио и Епископ Артемије, који се са великом радошћу и задовољством због великог броја присутних, обаратио свима са срдачном и надахнутом беседом коју доносимо у прилогу овог извештаја.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.