Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Петар Коришки у Лозници

Свети Петар Коришки у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На празник Светог Петра Коришког, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници у цркви посвећеној Светом Николи. Епископу су саслуживали бројни свештеномонаси, и свештенођакони из Епархије у Егзилу.

Посебну духовну радост изазвало је рукоположење монаха Партенија у чин јерођакона. Много мале деце и верних људи се причестило Светим Тајнама Христовим.

Архимандрит Николај је припремио славски колач, и тако наставио традицију из манастира Црна Река. Свети Петар Коришки је био и остао заштитник Црноречког братства.

Овај празник је посебно важан и за Епископа Артемија који је и сам био настојатељ манастира Црна Река у периоду 1978. до 1991. године, када је постао Епископ рашко-призренски.

Владика Артемије је обновио манастир Црна Река и направио велики духовни препород. Много младих и Бога жедних душа, долазило је у Црну Реку код тадашњег игумана Артемија, који их је учио како се живи у Христу. Црна Река је постала расадник монаштва захваљујући духовном руковођењу Владике Артемија.

Нека би Бог дао да молитвама Светог Оца нашег Петра Коришког, још много душа пронађе пут Богопознања и спасења.

Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.