Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Пророк Илија прослављен у Младенову

Свети Пророк Илија прослављен у Младенову

Print Friendly, PDF & Email

Боговидац, чудотворац, ревнитељ вере Божије, св. Илија би родом од племена Аронова из града Тесвита, због чега је прозват Тесвићанин. Кад се Илија роди, отац његов Савах виде ангеле Божије око детета, како огњем дете повијају и пламен му дају да једе. То би предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богодане силе огњене. Сву младост своју провео је у богомислију и молитви, повлачећи се често у пустињу, да у тишини размишља и моли се. У то време царство јеврејско беше раздељено на два неједнака дела: царство Јудино обухватајући само два племена, Јудино и Венијаминово, са престоницом у Јерусалиму, и царство Израиљево обухватајући осталих 10 племена са престоницом у Самарији.

Првим царством владаху потомци Соломонови, а другим потомци Јеровоама, слуге Соломонова. Највећи сукоб имаше пророк Илија са Израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом. Јер ови се клањаху идолима и одвраћаху народ да служи Богу јединоме и живоме. При том још Језавеља. као Сиријанка, наговори мужа те подиже храм Сиријскоме Богу Ваалу, и одреди многе свештенике на службу томе лажном богу. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божију: он затвори небо, те не би кише три године и шест месеци; спусти огањ с неба и запали жртву Богу своме, док жречеви Ваалови то не могоше учинити; сведе кишу с неба молитвом својом; чудесно умножи брашно и уље у кући удовице у Сарепти, и васкрсе јој умрлог сина; прорече Ахаву, да ће му пси крв лизати, и Језавељи, да ће је пси изести, што се и догоди; и друга многа чудеса учини и догађаје прорече.

На Хориву разговараше с Богом и чу глас Божији у тихом светлом поветарцу. Пред смрт узе Јелисеја и одреди га за наследника у пророчком звању; својим огртачем пресече воду у Јордану: и најзад би узет на небо у огњеним колима са огњеним коњима. На Тавору јавио се заједно с Мојсејем Господу нашем Исусу Христу. Пред крај света опет ће се Илија јавити, да сузбије силу Антихристову (Откр. 11).

На празник Светога Пророка Илије, који је уједно и слава капеле у Младенову, Његово Преосвешество Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештеномонаха и свешенођакона Епархије.

Његово Преосвештенство је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које је припремио протосинђел Максим у част Пророка Илије.

У својој празничној беседи Владика је нагласио:

Дуго времена сам браћо и сестре очекивао овај дан, да дођем и овде у ваше место и у ову вашу скромну и малу богомољу да се заједнички Богу помолимо. Али до сада није било прилике, међутим, Богу благодарим што је данас удостојио нас да се нађемо овде, да се саберемо и да заједнички прославимо славу ове богомоље, овога скромнога и малога храма који је посвећен светом славном пророку Илији Тесвићанину. Поред тога што ова црква данас слави има и доста верника који данас славе као своју крсну славу светог пророка Илију, њихови колачи су овде који ће мало касније бити пререзани од стране свештеника.

Након Свете Литургије, сви присутни су се и телесно укрепили на трпези љубави, коју је спремио протосинђел Максим са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.