Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Пророк Илија у Барајеву

Свети Пророк Илија у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Кад се Илија роди, отац његов Савах виде ангеле Божије око детета, како огњем дете повијају и пламен му дају да једе. Уплашен таквим виђењем, Савах оде у Јерусалим и исприча свештеницима о виђењу. Тада један од њих, муж прозорљив, рече Саваху: „Не бој се, човече, тог виђења о детету твом, већ знај да ће то дете бити обиталиште светлости благодати Божије; реч његова бића као огањ силна и дејствена; ревност његова за Господа биће велика; живот његов биће благоугодан Богу, и он ће судити Израиљу мачем и огњем“.

Такво би при рођењу светог Илије знамење и предсказање, које указиваше на то какав ће он бити када постане зрео човек. Свети пророк Божији Илија, огњеним колима узет на небо са телом, жив је све до сада у телу, чуван Богом у рајским насељима. Њега видеше три света апостола у време преображења Господња на Тавору; и опет ће га видети обични смртни људи пред други долазак Господњи на земљу.

И он који је избегао смрт од мача Језавељина, пострадаће тада од мача Антихристова (Откр. 11, 3-12). И после тога он ће се не само као пророк него и као мученик удостојити у лику светих веће части и славе, него сада, од праведног наградодавца Бога, Једнога у Три Лица, Оца и Сина и Светога Духа.

На овај велики празник Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, у манастиру посвећеном Светом Јустину Ћелијском, уз саслуживање протосинђела Варнаве и Иринеја, јеромонаха Јована, јерођакона Дамјана и Паладија и свештеника Жељка.

Верни народ се окупио у великом броју да се са својим Епископом и Пастиром Богу помоли, и прослави чудесног Светитеља Пророка Илију. После Свете Литургије верници су се причестили Светим и Животодавним Тајнама Христовим.

Владика Артемије се обратио дивном беседом о житију Пророка Илије и упутио све нас „Да веру своју очувамо Православном, онако како смо је примили од наших Светих Отаца, од Светих Апостола, од Светога Саве, јер само права вера рађа праву молитву, а права молитва чини необична чудеса, као што је то чинио Пророк Илија“.

После Свете Литургије, трпезу љубави за све присутне вернике, припремио је настојатељ ове обитељи протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.