Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Сава прослављен у Барајеву

Свети Сава прослављен у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Свети Сава, архиепископ српски. Син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. године. Као младић жудео за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору где се замонашио и са ретком ревношћу прошао цео подвижнички устав. Немања последује примеру сина, те и сам дође у Свету Гору, где се замонаши и умре као монах Симеон.

Сава је издејствовао код цара и патријарха независност Српске цркве, и постао први архиепископ српски. Подигао је, заједно са оцем својим, манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два маха на поклоњење светињама у Светој Земљи. Мирио браћу своју, завађену око власти; мирио Србе са суседима њиховим, и стварајући Српску цркву, стварао је кроз то српску државу и културу. Уносио је мир међу све балканске народе и радио је на добру свих, због чега је и био поштован и вољен од свих Балканаца.

Народу српском он је дао хришћанску душу, која није пропала са пропашћу државе српске. Скончао у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе Божије на Богојављење, 12. јануара 1236. године. Тело му пренео краљ Владислав у манастир Милешеву, одакле га Синан-паша дигне и спали на Врачару у Београду, 27. априла 1594.“

Празник Светога Саве обележен је у Барајеву.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које је у спомен Светог Саве направио протосинђел Наум, са својом братијом.

У својој беседи Владика се осврнуо на житије Светога Саве:

„Данас Светоме Сави радује се цело небо, сви Светитељи Божији који су у години, а нарочито из рода Српскога који су потомци Светога Саве, Његова духовна чеда. Свети Сава је то заслужио, чиме? Целим својим животом који је посветио служби Богу и он који је био краљевски син, и имао је једну светлу будућност да постане Владар земље српске, он је све то оставио у својој седамнаестој години, и отишао у Свету гору да се тамо подвизава, да тамо пребрази себе, да прими Христа Господа у себе и у своју душу.“

Након Свете Литургије, Владика Артемије је поделио свој деци пакетиће, а трпезу љубави за све присутне припремио је протосинђел Наум, настојатељ Катакомбе у Барајеву.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.