Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Сава свечано прослављен у Жеровници на Косову и Метохији

Свети Сава свечано прослављен у Жеровници на Косову и Метохији

Print Friendly, PDF & Email

Савиндан је и ове године свечано прослављен у свим храмовима Епархије у егзилу. Са особитом радошћу Савиндан се прославља у катакомби посвећеној Светом Сави у Жеровници, на Косову и Метохији. Овогодишња прослава Савиндана у Жеровници имала је и додатну ноту радости, коју је донела прва Архијерејска Литургија у скромној манастирској капели. Богу хвала, са новим хорепископима и та је радост омогућена. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г. Николај, уз саслуживање 4 свештенослужитеља епархије. На Литургији су појале монахиње из манастира Св. Николаја у Лозници. Литургији је присуствовало и бројно монаштво епархије и око 80 верника.

Овогодишњу, веома надахнуту, светосавску посланицу владике Артемија, прочитао је настојатељ ове свете обитељи, протосинђел Евтимије.

Након завршене Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и  овогодишњи домаћини славе: Јустин Величковић из Лепосавића, Вишеслав Јанковић из Звечана и Бранислав Миловановић из Косовске Митровице. За идућу годину пријавила су се четири домаћина: Младен  Миловановић  из Косовске Митровице, Бранко Вељковић из Добраве код Лепосавића, Владета Вуловић из Звечана и Оливера Леповић из Косовске Митровице.

Након тога додељене су епископске грамате заслужним добротворима овог светосавског манастира.

Уследио је свечани славски ручак. За овај део свечане прославе изабрана је пространа сала ресторана у Звечану. Том приликом је настојатељ светосавске катакомбе, протосинђел Евтимије, заблагодарио пре свих Богу и Светоме Сави, а потом и свим домаћинима на помоћи у организацији манастирске славе. Отац Евтимије се захвалио и гостима који су дошли из далека: Владици Николају са братијом и осталом монаштву, као и свим гостима који су узели учешћа у свечаној прослави Савиндана. Посебну захвалност је изразио најмлађим светосавцима који су, како и приличи, припремили рецитације и песме у част најмилијег српског чеда и оца нашега Светог Саве. Они су, по традицији, добили поклон-пакетиће које је са породицом припремио и приложио брат Тихомир Ђелошевић из Лепосавића.

Владика Николај, за време трпезе љубави, обратио се присутнима пригодном беседом о Светоме Сави. У својој архипастирској беседи Владика Николај је истакао да ниједан човек није толико учинио за свој народ, колио је Свети Сава учинио за српски народ и да управо за њим иде хришћанска Србија и при томе додао:

„Зато и ми да славимо Светога Саву, да оставимо у аманет и млађима, дечици нашој и потомству нашем да славе Светога Саву, да сви бранимо свету Веру Православну, коју нам је Свети Сава оставио у аманет. Да је чувамо чисту, неокрњену, свету Веру Православну, да наследимо његов благослов и милост Божију. Да одбацимо сваку јерес, екуменизам, папизам, да обацимо свако зло и прљавштину и да скинемо, ако Бог да, срамоту и проклетство са српског имена и племена, које издајници вере и народа чине и тешке нам ране наносе. Преболећемо и то, и са благословом Божијим победићемо, ако Бог да.“

Након беседе владике, уследио је пригодан програм који су припремила светосавска деца. Занимљиво је и неуобичајено да су се у току славског ручка пријавила четири универзитетска професора да преузму колач за 2018. годину. Тиме су на најлепши начин показали слогу и приврженост светосавском наслеђу, истинском образовању, као и скромној светињи наше Епархије у егзилу на светом и мученичком Косову и Метохији.

Благо мајци која Саву роди
и Србима док их Сава води.

Уредништво