Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Симеон Мироточиви у Дежеви поред Новог Пазара

Свети Симеон Мироточиви у Дежеви поред Новог Пазара

Print Friendly, PDF & Email

„Стефан Немања, велики владалац Српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереси. Најпре био крштен у латинској цркви, но доцније ослободи се од те цркве и постане члан цркве православне. Најпре зависио у државном погледу од Грка, но доцније ослободио се те зависности и постао самосталан.

Када је утврдио државу, и веру православну у држави тада по примеру свог сина Саве прими монашки чин у манастиру Студеници 1195. год. и добије име Симеон. Жена његова Ана такође прими монашки чин, добије име Анастасија и повуче се у женски манастир.“

На празник Светог Симеона Мироточивог, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Дежеви поред Новог Пазара, у Катакомби посвећеној овом великом Светитељу.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је поред протосинђела Висариона спремио и јеромонах Симеон који је прославио свој имендан.

У својој беседи Владика се осврнуо на житије Светог Симеона:

„Свети Симеон Мироточиви по много чему може се назвати и назива се родоначелником рода српскога јер је он тај који је познат као оснивач и утемељивач земље Србије, њен просветитељ, заједно са Светим Савом, и који служи као пример као целом роду нашему како треба живети овде на земљи у земаљској Србији и припремати се за небеску Србију, за Царство небеско. Он је био подвижник, он је на крају иако владар једне тада доста моћне земље, државе, он је живот свој завршио на обичној асури, на поду у Хилендару са каменом под главом. Тиме је показао крајње смирење своје јер је знао да само Господа треба да прославља својим делима и својим животом и својим речима, и задње његове речи су биле: Хвалите Господа све твари Његове, хвалите га на небесима, хвалите га и на земљи и на небесима.“

Након Свете Литургије, трпезу љубави за све присутне спремио је протосинђел Висарион на својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскирпт беседе изговорене на Литургији.