Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Василије Велики и Нова година у Бадовинцима

Свети Василије Велики и Нова година у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

Нова година је почетак свих дана у години. Стога приличи да се тог дана у душу саберу мисли, осећања и расположења, које би, као мисли које су достојне Хришћанина, требало да управљају свим његовим делима током целе године. Њих ћемо одмах наћи чим само помислимо шта Нова година представља у духовном животу.

У духовном животу Нова година постоји онда када онај који је живео у небризи почне да ревнује за своје спасење и да се труди у богоугађању. Јер, онај ко реши тако нешто, све унутар и изван себе изнова преустројава на новим начелима – старо пролази и све бива ново. Ако код тебе већ јесте тако, преостаје да се обнављаш у истом смеру, а ако није – започни изнова и код тебе ће заиста бити Нова година. Свети Теофан Затворник

На празник Обрезања Господа Исуса Христа, и Светог Василија Великог, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У својој беседи Владика је рекао:

Ако ми од Бога очекујемо овоземаљска блага, требало би бар понекад, ако не чешће, бар на ову Нову годину, да се упитамо: „А шта Бог од нас очекује?“ Да ли смо ми дужни нешто Богу, да ли Он очекује од нас нешто у Новој години? Да, свакако! Очекује да будемо бољи него у прошлој години. Очекује да променимо себе кроз покајање. Да мисао своју, молитву своју упутимо на небеске вредности, на вечне вредности, које је Господ својим рођењем донео на земљу, даровао људима и Цркви својој Светој. А даровао је Господ много, све што Бог може даровати, даровао је људима кроз Господа Христа. И вечну правду и вечну истину и вечну љубав. И вечни живот. А ми то треба да учинимо својим. Како можемо да ми те Божанске вредности које је Господ даровао, да учинимо да то буде наша својина? Онако како је Свети Василије Велики учинио, и остали, многи, многи угодници Божији. Живећи по Јеванђељу Христовоме. Испуњавајући Божанске заповести које је Господ дао, вршећи Свете Тајне и Свете врлине у животу своме.

Након Свете Литургије уприличена је празнична трпеза љубави, коју је приредио настојатељ Катакомбе јеромонах Симеон, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији: